A pak začaly padat preference. Všechno řídí Kalousek, rozhovořil se student, který odešel z TOP 09

27.09.2017 7:45

Bývalý člen TOP 09 a student práv Viktor Derka se na serveru student.E15.cz vyjádřil k tomu, proč odešel ze strany, kterou vede bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

A pak začaly padat preference. Všechno řídí Kalousek, rozhovořil se student, který odešel z TOP 09
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Politiku strany TOP 09 nazývá Viktor Derka pokusem o konzervatismus s liberální tváří. On sám přitom doufal, když do strany vstupoval, že TOP 09 naplňuje chybějící poptávku po středopravé liberální politické straně.

Derka do strany vstoupil v roce 2014. Už tehdy byly podle něj jeho představy o dalším směřování strany poněkud odlišné než ty dnešní. „Už tehdy byla patrná stranická rozkročenost mezi liberály a konzervativci, nicméně pod předsedou Karlem Schwarzenbergem, mimo jiné bývalým ministrem zahraničí za Stranu zelených, nebyl tento konflikt tolik akutní. Problémy nastaly, až když se zkombinoval příchod Miroslava Kalouska do předsednického křesla se strmým propadem voličských preferencí, kdy straníci začali spekulovat, proč je sympatizanti a voliči opouští,“ zmínil s tím, že konzervativněji ladění členové dospěli k jednoduchému závěru, že problém leží v liberální části TOP 09, která posouvá stranu k levici.

Původní text ZDE.

On, jakožto liberálněji laděný člen TOP 09, jak se sám nazývá, podle svých slov však žádné tíhnutí k liberalismu či k liberální levici nepostřehl. „O tom ostatně svědčí vyjádření vedoucích představitelů TOP 09 k asistované reprodukci bez partnera, k osvojení dětí stejnopohlavními páry, k manželství stejnopohlavních osob či obecně k tradiční rodině, které byly vesměs liberální pozici na hony vzdálené. Že přítomní poslanci TOP 09 zvedli ruku pro Chovancovu novelu cizineckého zákona, která dále zpřísňuje už tak omezené podmínky imigrace do Česka a zavádí postihy pro firmy a podnikatele zaměstnávající zahraniční pracovníky bez pracovního povolení, je už jen taková konzervativní třešnička na dortu,“ dodal.

TOP 09 je tak podle něj konzervativním kolosem na liberálních nohou, jejíž směřování tvoří převážně předseda Kalousek a na něj napojení lidé. „Ve straně navíc dochází jen minimálně ke generační obměně: vnitrostranické mechanismy obsazování funkcí jsou nastaveny velmi rigidně,“ dodal Derka. 

Závěrem svého textu pak zkritizoval i spojení TOP 09 s LESem Martina Bursíka, jež podle něj působí jako křečovitý marketingový tah. „Své vnitrostranické dilema jsem proto vyřešil vystoupením z TOP 09 k letošnímu květnu, protože jsem se se současnou podobou TOP 09 už nemohl dál ztotožnit,“ uzavřel Derka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…