A přišoural se starý dědeček... Karel Schwarzenberg vyprávěl humornou historku

12.07.2016 12:16

K návrhu Poslanecké sněmovny, jež by také chtěla udělovat pamětní medaile Za zásluhy o parlamentní demokracii, se vyjádřil exministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

A přišoural se starý dědeček... Karel Schwarzenberg vyprávěl humornou historku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

„Tak naši poslanci chtějí taky udělovat metály. To je báječná zpráva. Dneska už uděluje medaile každý, ať je to ministr, prezident a nevím kdo ještě. Pamatuji se, že před pětadvaceti lety, když byl Václav Havel přemluven, že stát jisté řády potřebuje, byl obnoven Bílý lev, Řád T. G. Masaryka, medaile Za zásluhy. Teď se to poněkud rozmnožilo,“ řekl Schwarzenberg. A následně si vzpomněl na jednu pravdivou historku z jedné obce v Německu.

„Tam byl dosti brzo po druhé světové válce sjezd účastníků bojů, setkali se a vzpomínalo se na padlé a všichni tam přišli se svými řády. Setkání se účastnili i veteráni z první války, kteří také hrdě nesli na své hrudi různé metály. A pak se tam přišoural bělovlasý stařík, chodil už o holi, ale byl velmi živý. Někdo se ho zeptal, zdali i on má nějaké vyznamenání, on se na něj podíval a pravil, že ne, že oni válku vyhráli. Byl to veterán z války Německa proti Francii z roku 1870,“ podotkl Schwarzenberg.

Trojice vybraných adeptů by první medaile z rukou šéfa Poslanecké sněmovny měla převzít 14. listopadu. „Naší ambicí skutečně je, abychom první ocenění mohli udělit už letos,“ řekl v pátek deníku Právo místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Jeho podvýbor pro udělování státních vyznamenání každoročně shromažďuje a vybírá návrhy na státní vyznamenání udělované prezidentem republiky. Na návrhy však prezident nemusí brát ohled. A právě proto chce Sněmovna odměňovat též. Odměňují totiž již senátoři i premiéři. Podle Bartoška by Sněmovna chtěla ocenit vždy tři osobnosti ročně, a to ty, jejichž přínos je v rozvoji demokracie. Navrhovali by je poslanci, schvalovala Sněmovna. 

Celý příspěvek Karla Schwarzenberga:

Karel Schwarzenberg 1 hod · Tak naši poslanci chtějí taky udělovat metály. To je báječná zpráva. Dneska už uděluje medaile každý, ať je to ministr, prezident a nevím kdo ještě. Pamatuji se, že před pětadvaceti lety, když byl Václav Havel přemluven, že stát jisté řády potřebuje, byl obnoven Bílý lev, Řád T. G. Masaryka, Medaile Za zásluhy. Teď se to poněkud rozmnožilo. Připomíná mi to pravdivou historku z jedné obce, kterou znám v Německu. Tam byl dosti brzo po druhé světové válce sjezd účastníků bojů, setkali se a vzpomínalo se na padlé a všichni tam přišli se svými řády. Setkání se účastnili i veteráni z první války, kteří také hrdě nesli na své hrudi různé metály. A pak se tam přišoural bělovlasý stařík, chodil už o holi, ale byl velmi živý. Někdo se ho zeptal, zdali i on má nějaké vyznamenání, on se na něj podíval a pravil, že ne, že oni válku vyhráli. Byl to veterán z války Německa proti Francii z roku 1870.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…