A šmitec. Nečas doporučil skončit projekt "sockaret"

28.03.2013 10:44

Dnes se k jednání sešli premiér Petr Nečas spolu s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou (TOP 09). Tématy setkání byly již dlouho diskutované potíže resortu. Zejména projekt sKaret a kontroly v oblasti práce na černo a tzv. švarcsystém.

A šmitec. Nečas doporučil skončit projekt "sockaret"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti Drábkovým sockartám

Po setkání politiků se uskutečnil brífink, kde premiér Petr Nečas řekl novinářům, že paní ministryni doporučil projekt sKaret ukončit. Dále zdůraznil, že za neúspěch tohoto projektu nenese ministryně Müllerová odpovědnost.

Projekt elektronické karty je podle něj ideově dobrý a bude časem prý jistě oprášen. „Provedení však tuto myšlenku zcela zdiskreditovalo,“ prohlásil Nečas. Konečný návrh, který bude dodán vládě, je podle premiéra zcela v kompetenci ministryně Müllerové.

Švarcsystém je okrajová záležitost

Dalším stěžejním tématem byly kontroly nelegální práce a švarcsystému. Podle premiéra v loňském roce bylo provedeno na 35 000 kontrol a zjištěno bylo pouze 500 případů švarcsystému.

„Z kontrol jasně vyplynulo, že je zde švarcsystém zbytečně démonizován. Nemá smysl investovat do potírání švarcsystému, ani nelegální práce, protože jsou to jevy okrajové,“ řekl Nečas. „Rozsah černé práce je u nás mnohem menší než jsme si mysleli,“ dodal premiér.

Kontroly by se nadále měly zaměřit na bezpečnost práce a ochranu zaměstnanců. Ministryně dále řekla, že nebudou již „trápit“ pracovníky nošením pracovní smlouvy u sebe, ať už na stavbách či v restauracích. Kontroloři jsou prý schopni sami dohledat, zda jsou lidé skutečně pojištěni apod, proto se tedy nebudou muset na pracovišti prokazovat smlouvou.

Dále se premiér s ministryní dohodli na personálních změnách na MPSV. „Personální změny budou realizovány proto, abychom se s novým elánem pustili do řešení otázek např. na úřadech práce,“ řekla mynistryně.

Dotazy novinářů směřovaly k sKartám. Podle Nečase není třeba protahovat ukončení projektu a předpokládá, že se jím vláda bude zabývat do týdne až dvou. Kompenzace České spořitelně zatím nejsou na pořadu dne, protože vláda zatím nerozhodla. Teprve po té lze jednat se spořitelnou. Premiér Nečas dodal, že „stát je solidní partner a očekává, že Česká spořitelna bude také solidním partnerem."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …