A ta částka taky souhlasí! Minář odhalil, kolik bral za šéfování Lidem PRO

30.04.2021 22:30

Někdejší šéf spolku Milion chvilek pro demokracii a předseda končícího hnutí Lidé PRO Mikuláš Minář po několika týdnech prolomil hradbu mlčení, kterou kolem sebe sám vystavěl, a oznámil, že co slíbil, plní a rozkrývá finanční toky spojené s politickým uskupením Lidé PRO. Sám si během šesti měsíců, co hnutí vedl, přišel na 138 728 korun, tedy 22 738 korun čistého měsíčně.

A ta částka taky souhlasí! Minář odhalil, kolik bral za šéfování Lidem PRO
Foto: repro YouTube kanál uživatele Lidé PRO
Popisek: Mikuláš Minář během představování svého nového politického hnutí Lidé PRO

Mikuláš Minář znovu poděkoval všem svým příznivcům za podporu a oznámil, že konečně plní, co před časem slíbil, a rozkrývá finanční toky spojené s hnutím Lidé PRO.

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí

Ačkoli jako občanský aktivista opakovaně vyzýval politiky, aby jednali transparentně, v případě svého vlastního politického hnutí Lidé PRO tak nepostupoval, jelikož některé peníze, které získal, neprošly přes transparentní účet. Šlo o 1,2 milionu korun. Minář původně přiznal dary ve výši 5,8 milionu, ale nakonec vyšlo najevo, že spotřeboval celkem 7 milionů.

Minář se bránil, že to na rozjezd celostátního hnutí není nijak vysoká částka, ale také slíbil, že vše napraví a financování hnutí Lidé PRO zprůhlední.

A jak slíbil, tak udělal.  

Na sociální síti Facebook oznámil, že hnutí Lidé PRO nedisponovalo ani jednou korunou z veřejných peněz. Vše poskytli soukromí dárci. Všichni podle Mináře počítali s tím, že hnutí chce oslovit i nevoliče a nabídnout jim novou stranu ke zvážení. A všichni také věděli, že to nemusí vyjít. A nevyšlo to.

Veřejnost neseznámil se všemi detaily kvůli ochraně osobních údajů dodavatelů, ale jednu výjimku přece jen udělal. Uveřejnil svůj příjem v roli předsedy hnutí Lidé PRO.

„Celkově mi bylo za 6 měsíců práce vyplaceno 138 728 korun, tedy 22 738 korun čistého měsíčně,“ prohlásil Minář.

Uveřejnil také reakce dvou největších donátorů hnutí Lidé PRO, od kterých získal asi 60 procent finančních prostředků.

„Měli jsme možnost se detailně seznámit s účetnictvím Lidé PRO, a nákladové položky považujeme za přiměřené ambicím spolku. Ke způsobu využití našeho daru nemáme výhrady,“ uvedl Dušan Šenkypl, Spolek pro podporu liberální demokracie, největší dárce.

„Prošel jsem si detailně všechny transakce LIDÉ PRO, a osobně v hospodaření nespatřuji žádné nesrovnalosti. Náklady kampaně jsou transparentní a přijdou mi odpovídající ambicím a časovému rámci, které projekt měl. Svého daru nelituji. Moje motivace byla a je podpořit vstup nových lidí do politiky, protože v tom spatřuji jediné východisko ze stávající situace. Politika je opředena špatnou pověstí. Dobří lidé se bojí do politiky jít a dobří businessmani se bojí politiku financovat. To je špatně. Nezištná a transparentní podpora férové politiky a lidí, kteří se nebojí něco udělat pro svou zemi, byla správným rozhodnutím, které do budoucna pravděpodobně zopakuji,“ konstatoval Václav Muchna ze společnosti Y Soft Corporation, druhý největší dárce.

Nakonec vyjádřil naději, že všechny možné pochybnosti o financování hnutí Lidé PRO snad rozptýlil.

„V posledních týdnech se objevilo pár mediálních článků snažících se vyvolat dojem, jestli jsme snad náhodou peníze od našich dárců nějak záhadně neukradli. Věřím, že závěrečná zpráva a výroky našich hlavních dárců dávají na tyto pomluvy pádnou odpověď,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…