A tady Merkelová padla. A Putin zůstal. Jak mají Češi rádi nejen tyhle dva?

07.08.2019 11:44

Agentura STEM se českých občanů zeptala, jak hodnotí světové osobnosti. Zdaleka nejlépe z hodnocení vyšla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a papež František. Na stupně vítězů se jako třetí dokázal dostat i maďarský premiér Viktor Orbán. A jak dopadli ruský prezident Vladimir Putin a německá kancléřka Angela Merkelová? Čísla vás možná překvapí.

A tady Merkelová padla. A Putin zůstal. Jak mají Češi rádi nejen tyhle dva?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Když se mají Češi, Moravané a Slezané vyjádřit k tomu, jak se dívají na světové lídry, nejpozitivněji hodnotí slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou. 24 procent respondentů ji hodnotí velmi kladně a 47 procent kladně. Negativně ji hodnotí 10 procent dotázaných a velmi negativně 4 procenta občanů. 16 procent lidí na ni prý nemá názor.

Papeže Františka hodnotí velmi kladně 23 procent lidí a kladně 40 procent. Negativně se na něj dává 17 procent lidí a velmi negativně dalších 10 procent.

Třetí maďarský premiér Viktor Orván se těší silné podpoře u 12 procent Čechů a o něco vlažnější podporu mu vyjadřuje dalších 36 procent lidí. Negativně se na něj dívá 19 procent lidí a velmi negativně dalších 10 procent lidí.

Šestý v pořadí v poměru pozitivních a negativních názorů na světového politika je ruský prezident Vladimir Putin, kterého velmi pozitivně hodnotí 7 procent dotázaných a dalších 29 procent lidí se na Putina dívá pozitivně. Negativně ho hodnotí 31 procent Čechů, Moravanů a Slezanů a dalších 29 procent se na Putina dívá opravdu velmi negativně.

Až osmá v pořadí je německá kancléřka Angela Merkelová, kterou dnes velmi pozitivně hodnotí 4 procenta dotázaných a dalších 22 procent ji hodnotí pozitivně. Negativně se na ni dívá 31 procent dotázaných a velmi negativně ji hodnotí dalších 40 procent lidí.

Není bez zajímavosti, že ještě v říjnu 2013 Merkelovou velmi pozitivně a pozitivně hodnotilo 72 procent dotázaných. Jak již bylo řečeno, dnes je to jen 26 procent. V očích české veřejnosti tedy Merkelová hodně ztratila. S Vladimirem Putinem to bylo jiné. Od konce roku 2008 ho velmi pozitivně či pozitivně hodnotilo 36 procent lidí. A na této hladině se Putin drží celých 11 let, takřka beze změny. Češi, Moravané a Slezané se na Putina dívají v podstatě stále stejně.

Současný prezident USA se v žebříčku popularity světových lídrů ocitl až na 9. místě za Merkelovou. Velmi pozitivně ho hodnotí 3 procenta Čechů, Moravanů a Slezanů. Asi 21 procent se na něj dívá pozitivně a 36 procent lidí ho hodnotí negativně. Velmi negativně se na něj dívá dalších 36 procent dotázaných.

Až na 11. místě se ocitl čínský prezident Si Ťin-pching, kterého velmi pozitivně hodnotí 3 procenta dotázaných, dalších 15 procent se na čínského prezidenta dívá pozitivně, 0 procent českých občanů ho vnímá negativně a dalších 26 procent se na čínského prezidenta dívá velmi negativně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…