A teď, když máte peníze z restitucí, se budete starat o staré lidi, zavelel Zeman církvi. V té zavládlo zděšení

27.04.2015 7:40

Rozpaky vyvolává v české katolické církvi přání prezidenta Miloše Zemana, aby část z peněz, které dostane v rámci církevních restitucí, investovala do stavby nových hospiců, tedy do zařízení pro důstojné umírání. Prezident s tím sbírá kladné body při svých turné po republice, ale církevní ekonomové z toho radost nemají. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

A teď, když máte peníze z restitucí, se budete starat o staré lidi, zavelel Zeman církvi. V té zavládlo zděšení
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman

Podle církevních představitelů totiž církev na budování hospiců nemá dost peněz. Už teď se jim stav diecézních pokladen často těžko daří držet na nule, v Plzni jsou prý dokonce v minusu. „Zřídit další hospice by jistě bylo chvályhodné, současná situace tomu ovšem rozhodně není nakloněna,“ cituje list mluvčího olomouckého arcibiskupství Jiřího Gračku. Podobný hlas prý zaznívá i z Litoměřic a Brna. Kde navíc upozorňují, že Zemanovy plány nemají faktickou oporu.

Údajně totiž chybí studie, zda jsou další hospice vůbec třeba. A zda pak dostanou smlouvu od zdravotních pojišťoven. „V ČR je dostatečná síť těchto zařízení,“ tvrdí kancléř plzeňského biskupství Ján Grajcár, budování dalších hospiců podle něj nemá smysl.

Miloš Zeman má ale názor opačný. Při své návštěvě Vatikánu minulý týden přinesl papeži Františkovi k posvěcení dva základní kameny hospiců. Jeden vyroste v Hradci Králové, druhý v Újezdu u Brna. „Určitě by nemělo zůstat u zřízení dvou hospiců, je to téma, které pan prezident bude nadále rozvíjet a nadále o něm bude při návštěvě krajů hovořit,“ uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …