A už zahořelo. Pozadí výhry SPOLU? Je řev: Milion chvilek, údajná mafie

09.10.2021 20:20 | Ze sítí

Koalice SPOLU ve volbách zvítězila. Poděkování podle režiséra Hřebejka patří prý i Milionu chvilek. Už se ovšem ozývají varovné hlasy. Novinář Jakub Zelenka už se ptá, jaká bude politika SPOLU vůči V4 a Číně. A šéfredaktor Britských listů Jan Čulík už se hrozí možnosti, že by se spojila ODS a ANO. Ve volbách se prý řešila úplně špatná témata.

A už zahořelo. Pozadí výhry SPOLU? Je řev: Milion chvilek, údajná mafie
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Vítězný štáb koalice Spolu.

Definitivním vítězem voleb je po sečtení téměř všech hlasů koalice SPOLU s 27,72 procenta hlasů. Podle modelu iDNES.cz tak získá 71 mandátů, o 29 více, než měli lidovci, topkaři a občanští demokraté dříve. Předsedové koaličních stran již všem poděkovali. Kdo ovšem mezi poděkovanými nebyl, byl spolek Milion chvilek pro demokracii, který agitoval pro volbu jedné ze dvou koalic.

„Dnes večer si nejspíš nikdo nevzpomene třeba na Milion chvilek. Nikdo jim asi nepoděkuje. A přece… bez nich? Nezapomínejme na ty, co byli vysmívanými idealisty na začátku!“ připomínal jejich roli dramaturg náboženské tvorby České televize Martin Horálek. A filmový režisér Jan Hřebejk se přidal: „Milion chvilek na tom má značný podíl a zaslouží si poděkování nás všech.“

Proti vítězné ODS se už ovšem začínají ozývat různé hlasy. „Zajímavý bude přístup ODS a nové vlády k V4 a Viktoru Orbánovi. Babiš se s ním sbližoval a jisté sympatie může mít i v nové vládě profesora Fialy. Bude důležité to sledovat,“ připomíná novinář Deníku N Jakub Zelenka.

„Nutné je sledovat také vztahy s Čínou. ODS a Vystrčil byli hodně vidět ve při o Tchaj-wan, vztahy s Čínou ale otevřela vláda Petra Nečase z ODS a jeho vyhejtění dalajlámismu. Nečas také přivedl ČR do čínského mocenského spolku 16 + 1,“ dodal.

Projevil se také bývalý politik Trikolóry Martin Chmela a věští zajímavou budoucnost. „Češi opět prokázali, že jsou národem vtipálků. S Petrem Fialou, co má profesuru v oboru dotace, s paní Markétou, jež má ještě větší chuť po zatýkání politické konkurence než Robert Šlachta, a Marianem Jurečkou, traktoristou s talentem v udávání, bude jednou velká legrace,“ řekl.

A před ODS varuje šéfredaktor Britských listů Jan Čulík. „Jako by Češi už úplně zapomněli na tvrdě mafiánskou historii ODS a dalších tradičních stran z devadesátých let. Pozoruhodné je především, že pro koalici SPOLU tak silně hlasovala Praha. Češi jsou nepoučitelní,“ míní a říká, že Češi jsou „neuvěřitelně konzervativní“.

Čulík také tvrdí, že ačkoliv se Fiala ohání Západem, ODS má k západním demokratickým stranám hodně daleko. Ani Piráti podle něj nebyli ideální. Podle šéfredaktora Britských listů se v Česku vůbec neřešila důležitá témata, což má být klimatická změna a také rozmach umělé inteligence, který prý povede k úbytku pracovních míst v automobilovém průmyslu. Děsí se také toho, že pro Tomia Okamuru hlasovalo deset procent voličů.

„Babiš nikdy neuznával opoziční koalice a nyní se prý bude snažit koalici SPOLU rozštěpit a vyjednávat o vládě jen s ODS. Vláda mafiánů z ODS a podvodníka, populisty a manipulátora Babiše z ANO by byla pro ČR skoro tak špatnou zprávou, jako kdyby se Babišovi podařilo utvořit koalici s fašisty z Okamurovy SPD,“ říká Čulík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…