A vylilo se to. Po propadu TOP 09 a Pirátů začali všichni „zpívat“

09.05.2022 7:25 | Ze sítí

Nedělní průzkum agentury Kantar odhalil nepříjemné trendy pro některé české politické strany. Těsně na hraně vstupu do Parlamentu jsou Piráti, TOP 09 už je pod ní. Všímají si jednak političtí komentátoři, ale také členové TOP 09. „TOP by s tím měla okamžitě něco dělat, nebo to nedopadne dobře,“ varoval člen jejich mládežnické organizace. Bývalý člen TOP 09, který se se stranou rozešel mimo jiné kvůli covidu, však tento výsledek vidí jako dopad toho, jaká byla ve straně atmosféra. Tedy cenzura, agrese a urážky.

A vylilo se to. Po propadu TOP 09 a Pirátů začali všichni „zpívat“
Foto: Repro ČT24
Popisek: Průzkum politických preferencí agentury Kantar

Včera byl zveřejněn průzkum politických preferencí agentury Kantar. K jásotu má důvod jen někdo. Koalice SPOLU má dohromady podporu 33,5 % respondentů a vede tak nad hnutím ANO, které podporuje 28,5 % respondentů. Koalice PirSTAN pak o půl procentního bodu vede nad SPD s 11,5 %. Ostatní strany dle průzkumu nepřekračují hranici 5 %, i když ČSSD by se teoreticky mohla do Sněmovny dostat v případě velké statistické chyby.

Kantar ovšem zveřejnil i průzkum pro případ, že by strany kandidovaly odděleně. A v něm jsou poněkud jiné výsledky. Hnutí ANO má o jeden procentní bod méně. Naopak rekordně velkou podporu má ODS Petra Fialy, 26 %. SPD zůstává na svých 11 %, STAN by volilo 10 % respondentů a Piráty 5 %. Zajímavé je, že podpora koalice PirSTAN neopovídá součtu preferencí Pirátů a STAN.

Koaliční lidovce by volilo 4,5 % respondentů a TOP 09 dokonce jen 3 %, stejně jako Přísahu Roberta Šlachty. Sociální demokraté by bez koalic dosáhli pouze na 2,5 %, tabulku uzavírají Zelení a KSČM s dvěma procenty respondentů.

Že je třetí nejsilnější, už se pochlubil Tomio Okamura. „Trvale klesají Piráti a mimo Sněmovnu by se ocitly KDU-ČSL a TOP 09,“ poznamenal. V tomto pozorování nebyl osamocen.

ODS pro reprezentaci svých úspěchů zvolila raději graf z průzkumu s koalicemi, ve kterém má SPOLU 33,5 % a nejsou vidět výsledky jednotlivých stran, ačkoliv se pro ODS jedná o jeden z nejlepších výsledků.

Svůj pohled nabídli také někteří političtí komentátoři. „Dvě strany z vládní pětikoalice mimo Sněmovnu a jedna na hranici volitelnosti. Nejsilnější strana je opoziční. Kdo pojede do Kyjeva teď? Anebo jinam?“ ptal se posměšně Petr Holec.

Šest poznatků si z průzkumů odnesl Vratislav Dostál z Info.cz:

1. ODS na tom byla tak dobře naposledy snad za Topolánka.
2. Piráti neví, jak zastavit pád.
3. Podpora Spolu odpovídá součtu ODS, KDU a TOP.
4. Součet STAN a Pir. je o 4,5 % vyšší, než podpora jejich koalice.
5. KDU a TOP se bez Spolu neobejdou.
6. Levice čeká na úpadek Babiše.

„Zdá se, že z chaosu mnohočetných koalic a neskutečně pidistran směřujeme k systému dvou stran. Středolevé ANO a středopravá ODS. To už by šlo něco prosazovat a řešit,“ hodnotil výsledky prezident ČSK Roman Šmucler.

Propadu si všímají i členové TOP 09. „Wtf, co se to děje? Propad TOPky od minulého průzkumu jsou 4 procenta. Jasně, průzkum je dost ovlivněný vším, co se teď děje, ale TOPka by s tím měla okamžitě něco dělat, nebo to nedopadne dobře,“ varoval člen TOP týmu, Šimon Hlisnikovský.

„ODS profituje z krize, ve které si zatím vede výborně. Fiala je naprosto skvělý lídr a nemůžeme se divit, že momentálně vysává své menší partnery. Topka je bohužel ve vládě naprosto neviditelná. Jedno je ale jasné. Vrací se nám souboj 2 silných stran. Jen místo socanů je to ANO,“ přidal se další člen TOP týmu, Nicolas Andrejič.

Vysvětlení pro mimosněmovní výsledek TOP 09 nabízí lékař a bývalý člen této strany, Šimon Reich. „Když jsem opouštěl TOP 09, tak si v členské základně i ve vedení vybavuji přehnaný optimismus z očkování, nadšení z covidpasů, dlouhodobou podporu tvrdých plošných restrikcí a neschopnost uznat či rozpoznat gigantickou míru diskriminace s tím vším spojené. Hlavní témata (čti ‚nejpalčivější problémy‘) byly např. LGBT nebo uhlíková neutralita. Bylo tam plno agrese v podobě zesměšňování a urážení každého, kdo měl jiný názor včetně těch, kteří byli proti předvolební koalici s ODS,“ popsal podmínky ve straně.

A přidal pár příhod: „Dodnes kroutím hlavou nad tím, když mě veřejně syn diplomata Ondřej Kolář, kterému jsem nic špatného neudělal, označil za ‚tlučhubu, který ve svém životě nic nedokázal‘, přičemž tento jeho příspěvek měl mnoho desítek lajků, nebo když mě nejmenovaná kolegyně přirovnala ke Stalinovi. Později k tomu přibyla i regulérní cenzura v podobě blokace mnohých z nás (včetně mě) ve vnitrostranické diskusi.“

„Zkrátka všechno, co dnes již v nepředstavitelně velkém měřítku vidíme všude kolem nás a naneštěstí se to šíří z epicentra v USA, kterým je tamní demokratická strana. Nedivil bych se, kdyby zítra začali ti stejní lidé v TOP 09 provolávat hurá systému sociálních kreditů či zrušení hotovosti. Schopní a/nebo zkušení politici byli ve straně sestřeleni, zatímco poslušní a prostoduší pejsci byli vytáhnuti nahoru. Inu, tohle je výsledek,“ zhodnotil výsledek.

Ale není to jen TOP 09, u které se řeší nelichotivý výsledek, ale také Piráti. Takto jejich postup zhodnotil proevropský aktivista David Antoš.

„Piráti:
– Neprosadili do vládního programu ani jeden bod, který tam neměla i ODS
– Nevyměnili předsedu, který vyhořel ve volbách
– Obsadili věcně zajímavá ministerstva bez viditelných výstupů
– Loajálně hájí každou vládní stupiditu (např. snížení spotřební daně).

Výsledek: 5 %.“

„Tak to začíná vypadat, že příběh Pirátské strany bude story o obrovském potenciálu, který ale zabil politický amatérismus,“ mínil pak marketér a moderátor podcastu Insider Tomáš Jirsa. Na což se mu dostalo odpovědi od primátora Zdeňka Hřiba, který bude v září obhajovat svůj post. „Tak s tím se neztotožňuji. Prahu jsme začali rozvíjet ve všech směrech, narovnali jsme jí páteř a konečně už se tady nekrade. To není konec naší story, ale první kapitola. Děláme to správně. Se svým týmem budu bojovat za to, abychom pokračovali dál.“

V komentářích mu pak byly připomenuty nadcházející volby. „Těším se, stojím si za prací, kterou jsme odvedli. Naši političtí soupeři zatím nenabídli nic jiného než nereálné populistické výkřiky a kruhový objezd před Prašnou bránou,“ prohlásil ještě pirátský primátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

17:17 Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

Češi vloni vypili nejméně piva v historii. Oproti roku 2022 se jeho průměrná spotřeba na obyvatele s…