A z čeho budete platit doktory, sestry, hasiče? Přišel potlesk. Hamáček s kolegy odstartoval kampaň ČSSD

22.08.2021 16:06 | Reportáž

Zrušení novodobého otroctví, důstojný život či solidarita superbohatých se zbytkem společnosti. Nejen tato témata prezentovali lídři ČSSD na nedělním zahájení kampaně v Praze. Vedení sociálních demokratů i běžní příznivci byli skvěle naladění. Na fotku s ministryní Maláčovou se stály fronty.

A z čeho budete platit doktory, sestry, hasiče? Přišel potlesk. Hamáček s kolegy odstartoval kampaň ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahájení kampaně České strany sociálně demokratické k volbám do Poslanecké sněmovny s účastí krajských lídrů

Sociální demokraté jdou do voleb v plné síle a věří dobrému výsledku. Atmosféra na velkolepém zahájení předvolební kampaně na nádvoří Lidového domu, historického sídla strany, byla rozhodně vítězná. Dorazily stovky lidí z řad členů a podporovatelů.

Neděle začala v hlavním městě drobným deštěm, který se držel až do nástupu druhé půlky dne. S příchodem jedné hodiny odpolední přestalo pršet, jako by si počasí sociální demokraté doslova objednali.

Nádvoří Lidového domu bylo přeplněné lidmi stojícími i sedícími u stolků s tradiční předvolební klobásou a pivem. Mezi nimi se pohybovaly známé tváře strany a ochotně diskutovaly.

Zahájení předvolební kampaně si nenechal ujít ani expremiér a bývalý šéf strany Jiří Paroubek nebo ministr zahraničí Jakub Kulhánek. Kolem obou se po celou akci vytrvale tvořily hrozny lidí, kteří chtěli podiskutovat nebo se jen vyfotit. Suverénně největší zájem mezi příznivci ČSSD byl o Janu Maláčovou. Na selfíčko s ministryní práce se po ukončení hlavních proslovů stála dlouhá fronta. Snímek chtěli snad všechny generace. Lídři nejstarší české politické strany se tak museli cítit jako ryby ve vodě.

Dlouholetý starosta Náchoda a poslanec Jan Birke v roli moderátora překypoval energií, bavil publikum před samotným zahájením a nástupem všech lídrů kandidátek na pódium. Na české poměry šlo o rozhodně nezvyklé a živé představení kandidátů, místy spíš situace mohla připomínat blížící se nástup rockových hvězd na koncertní pódium, což se nezměnilo ani začátkem samotné akce.

Během hlavního proslovu šéfa ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka s místopředsedkyní strany a ministryní práce Janou Maláčovou publikum bouřlivě tleskalo a místy přerušovalo řečníky skandováním.

Stranický šéf Jan Hamáček s Janou Maláčovou v úvodu konstatovali, že vedení země čeká ohromné množství práce a záleží jen na voličích, jakým směrem se bude Česko ubírat.

Hamáček zdůraznil, že vedení země musí myslet na rozpočet, a zkritizoval zrušení superhrubé mzdy. „Byla to velká chyba, která způsobila sekeru ve státním rozpočtu ve výši 120 miliard korun. Bude to sakra chybět. Nezapomeňte, že musíme z něčeho platit sestry, doktory, hasiče, policisty, učitele a další. Za rumunské daně německé služby nedostanete,“ uvedl.

Místopředsedkyně ČSSD a šéfka resortu práce a sociálních věcí Jana Maláčová konstatovala, že to byla právě sociální demokracie, kdo během covidu programem antivirus zachránila přes milion pracovních míst.

„Většina stran vám neřekne pravdu, co budou dělat po volbách, a pak se dočkáte zdražování, rozprodávání nemocnic a zavedení školného. To je pro nás nepřípustné,“ uvedla Maláčová

Podle Hamáčka je ČSSD jedinou stranou, která lidem zajistí udržení jejich životních jistot. „To, na co jste zvyklí, tu nemusí být napořád. Stačí se podívat na Slovensko, kde všechny pravicové strany slibovaly, že všechna sociálně důležitá opatření zavedená tamní sociální demokracií nebudou rušit. Stačil rok a všechno je to pryč. To, že něco považujete za samozřejmé, ještě neznamená, že to tak bude navždy,“ řekl Jan Hamáček a dodal, že jedině ČSSD je pro lidi pojistkou.

„Musíme udělat revoluci v bydlení, protože se z něho stává luxus, a to je nepřípustné. Zatneme tipec spekulantům a zavedeme daně za prázdné byty. Stát vstoupí na trh s bydlením a každoročně nakoupí tisíce bytů, které se budou například pronajímat seniorům za spravedlivé ceny. Musíme ukončit spekulace, abychom trh s bydlením měli pod kontrolou,“ prezentovala Maláčová plány ČSSD.

Důležitým aspektem programu sociální demokracie podle ní bude i zavedení sektorové daně. „Připadá vám spravedlivé, že firmy jako Facebook nebo Google tady neplatí prakticky žádné daně, když i ten poslední živnostník platit musí a u toho se potřebuje postarat o své blízké?“ tázala s tím, že z České republiky ročně odteče 300 miliard korun, které by se daly použít k pomoci nejpotřebnějším.

ČSSD hodlá zrušit tzv. pracovní agentury, které podle ministryně práce lidem dávají nedůstojné podmínky. „Agentury práce, to je novodobé otroctví. Proto je zrušíme. Každý, kdo pracuje, musí mít důstojný život,“ dodala Jana Maláčová.

Strana vyzvala občany a své voliče, aby se zapojili do diskuse, která témata jsou nejdůležitější a měla by je strana prosazovat. Zřídili k tomu jak speciální web, tak přímo účastníci akce na nádvoří Lidového domu mohli nahrát své vzkazy ve videokoutku.

„Nahrajte nám tam, co od nás během kampaně a po volbách čekáte, co vás trápí, ale i čeho se bojíte. Je to pro nás velmi důležité,“ vyzval Jan Birke.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…