A zase ten Peroutka...

30.06.2015 8:34

Server Lidovky.cz informuje o kauze Ferdinanda Peroutky a jeho údajném článku Hitler je gentleman. Stotisícová odměna totiž podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka zlákala už desítky badatelů. Na řazení nálezů a ověřování jejich pravosti dohlíží sám Ovčáček.

A zase ten Peroutka...
Foto: Archiv Slávky Peroutkové
Popisek: Ferdinand Peroutka

„Dorazily už desítky e-mailů. Budu na ně postupně odpovídat od poloviny července,“ řekl serveru Zemanův mluvčí, který se stal podle svých slov na základě dohody s prezidentem jakýmsi neformálním koordinátorem v Peroutkově kauze o jeho publikační činnosti. „Ta důvěra mě těší,“ přiznal Ovčáček, který zároveň počítá s tím, že bude spolupracovat s odborníky kvůli pravosti a identifikaci článku.

Ovčáček pátrá po údajném článku už přes 150 dní. Proti sobě má Hrad odbornou veřejnost, která, jak Lidovky připomínají, tvrdí, že takový článek Peroutka nikdy nenapsal, a není možné jej tudíž najít.

„Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ,Hitler je gentleman‘,“ pronesl na konci ledna Miloš Zeman před zahraničním publikem na pražském fóru k holokaustu. Tím chtěl podle všeho poukázat na údajnou fascinaci intelektuálů zrůdným učením.

Proti tomu se ostře postavilo, celkem očekávaně, Sdružení Ferdinanda Peroutky. Článek ale prý nenašel ani vydavatel Přítomnosti Martin Jan Stránský či projekt Demagog.cz, který údajně prošel online archiv časopisu Přítomnost za roky 1930 – 1939, a v tomto časopise  zmíněný text od Peroutky ani od jiného autora nevyšel. Server připomíná i to, že podle pořadu Newsroom na ČT24 – s odkazem na elektronický vyhledávač Národní knihovny Kramerius  – článek Hitler je gentleman existuje, ale autorem je geolog Walker Bergman. Text navíc nebyl publikován v Přítomnosti, ale vyšel třiadvacátého září 1942 v časopise Svět.

Stotisícová odměna? Chytla se i Kleslová…

Prezident Miloš Zeman už dříve vyhlásil stotisícovou odměnu pro toho, kdo mu „pravý“ článek Hitler je gentleman najde. „Stalo se tak po uplynutí časového limitu, který měl jeho vrchní amatérský badatel a mluvčí, Ovčáček, na nalezení,“ připomínají Lidovky.cz s tím, že prezident při návštěvě Středočeského kraje řekl, že pátrání musí skončit do konce června, aby se to zbytečně neprotahovalo.

Díky lákavé stotisícové odměně si uřízla pořádnou ostudu předposlední červnový den starostka Prahy 10, Radmila Kleslová. Ta totiž nalezla ve vile Karla Čapka, podle odborníků od pohledu jasný, falzifikát. Později se ale ukázalo, že šlo o vtípek šéfkorektora časopisu Týden, Jaromíra Slomka, který tam článek připravil pro šéfa kulturní sekce Lidových novin, Jiřího Peňáse, který se ale nakonec ani do Čapkovy vily nedostavil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…