ACTA je snahou korporací ovládnout internet, tvrdí šéf pirátů Bartoš

03.02.2012 12:11

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš se v deníku Právo vyjadřoval k demonstraci proti schválení dohody ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – Obchodní dohoda proti padělkům). Poukázal na to, že s dohodou nesouhlasí konkrétní lidé a ne jen anonymové, kteří sedí u počítače. Cílem pirátské strany je hlavně to, aby nedošlo k ratifikaci smlouvy.

ACTA je snahou korporací ovládnout internet, tvrdí šéf pirátů Bartoš
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Šéf Pirátů Ivan Bartoš s kolegou

Bartoš chápe dohodu jako dokument, který vládám předložil byznys a jeho lobby. „ACTA je snaha korporací ovládnout internet – důsledkem bude, že  něj přestane být svobodné médium,“ obává se v rozhovoru pro Právo.

Mladí lidé budou dostávat mnohamilionové pokuty za sdílení

Pro odhalení autorsky chráněného obsahu by bylo potřeba monitorovat veškerou počítačovou komunikaci. Podle Bartoše pak může dojít k šikaně, že se „zvolí jako obětní beránek šestnáctiletý sdíleč a napaří se mu několikamiliónové pokuty, tak tento nástroj bude fungovat prakticky na všechny uživatele...“.

Bartoš se také kriticky dívá na zásahy proti serveru Megaupload.com. ACTA by byla jen dalším nástrojem, který by zdůvodňoval podobné zásahy.

Autoři by se prý měli oprostit od vydavatelských společností a hledat si přínosnější cesty. „Samozřejmě, že umělec musí dostat zaplaceno, piráti nechtějí nikomu nic brát, ale nemusí dostat zaplaceno na základě prolobbovaných zákon bohatá skupina profitujících a na autorech parazitujících společností,“ uvádí Bartoš v Právu.

Bartoš uzavírá rozhovor tím, že upozorňuje na tři body, které ACTA porušuje – svoboda nejen na internetu, svoboda člověka 21. století a ochrana soukromí. Jedná se o hlavní body, které prosazuje Česká pirátská strana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…