ANO by mohlo být ve vládě i po Babišově odvolání, míní Faltýnek

05.05.2017 16:07

Ministři za ANO by měli zůstat ve vládě i v případě, že by prezident Miloš Zeman odvolal ministra financí a předsedu hnutí Andreje Babiše, míní první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. O takové dohodě mluvila také ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), jenž dnes Babišovo odvolání navrhl, ale hnutí viní z porušení koaliční smlouvy.

ANO by mohlo být ve vládě i po Babišově odvolání, míní Faltýnek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

„Ano, my jsme dohodnuti, že bychom pokračovali ve vládě,“ řekla novinářům Šlechtová po schůzce členů vlády za ANO s Faltýnkem. Vicepremiér Babiš se jednání neúčastnil, je v Plzeňském kraji.

Faltýnek uvedl, že vedení hnutí o věci zatím nediskutovalo, varianta setrvání ministrů je ale ve hře. „My jsme to říkali několikrát, že bychom chtěli ten mandát dotáhnout. A pokud by došlo k odvolání pana Babiše panem prezidentem, respektive kdyby tam byl ten souhlas s odvoláním, tak teď říkám svůj osobní názor, který zatím není projednán v rámci předsednictva a výboru, že bychom měli pokračovat, naši ministři dál ve vládě, aby dokončili ty úkoly, které mají ještě před sebou,“ řekl první místopředseda hnutí.

Hnutí však za Babišem nadále stojí, k jeho odvolání podle Faltýnka není žádný důvod. Sobotkův nynější krok, když oznámil, že nepodá avizovanou demisi, ale navrhne odvolání Babiše, označil za delší gesto zoufalého premiéra, křeč a za ostudu České republiky.

Jana Vildumetzová (ANO), předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje, považuje Sobotkovu snahu o Babišovo odvolání za taktiku před sněmovními volbami a odsuzuje ji. Sobotkovy argumenty o spojení Babiše s podezřeními, že neodváděl daně a že úkoloval novináře v médiích, která v minulosti vlastnil, Vildumetzová odmítá. „Ministr financí všechno doložil, že se ničeho nedopustil. Myslím si, že je to hon na pana Babiše, zbavit se pana Babiše, pan Babiš je chyba v systému, aby se někteří politici mohli znovu vrátit k zavedeným pořádkům, které tady byly do minulých let,“ řekla dnes novinářům během jednání Rady Asociace krajů Vildumetzová.

Zároveň zpochybnila tajně pořízenou nahrávku, na níž mluví ministr financí s redaktorem Mladé fronty Dnes. Označila ji za tendenční, podle ní Babiše někdo vedl, aby odpovídal na otázky určitým způsobem.

Faltýnek ani ministři za ANO se k nahrávkám nechtěli příliš vyjadřovat. V souladu s Babišovým postojem je označili za provokaci. Za znepokojivé považují to, že někdo nahrává místopředsedu vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…