ANO hledá osobnost, která na jižní Moravě porazí Haška. Nemáme lidi, zní z hnutí

24.01.2016 11:59

Podle zpravodajského serveru Aktuálně.cz řeší Babišovo hnutí ANO závažný problém, protože stále neví, kdo v letošních krajských volbách na jižní Moravě vyzve nynějšího hejtmana Michala Haška (ČSSD). Přitom všichni hlavní konkurenti vládního hnutí už lídra mají. Jenže Babišovi tu chybějí osobnosti, a tak bude zjevně ještě chvíli hledat.

ANO hledá osobnost, která na jižní Moravě porazí Haška. Nemáme lidi, zní z hnutí
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Kandidátku v Jihomoravském kraji by podle Aktuálně.cz mohl vést starosta Kyjova a šéf Svazu měst a obcí František Lukl, kterému jsou nicméně vyčítány dobré vztahy právě se současným hejtmanem. Současný ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš je na rozdíl od bývalého ministra Rusnokovy vlády Haškovým kritikem, což hraje v Luklův neprospěch. V úvahu prý ale ve hnutí, které se netají ambicemi vyhrát na jižní Moravě krajské volby, připadá i kandidatura brněnského primátora Petra Vokřála. Jak ale babišovci uvedli, jméno lídra nebude známé až do března.

„Samozřejmě to vyloučit nemohu, ale jasno ještě není. Uvidí se podle toho, jak silného kandidáta se nám podaří vyprofilovat,“ sdělil deníku Aktuálně.cz primátor Brna. Před časem se nicméně hovořilo i o kandidatuře majitele společnosti Student Agency Radimu Jančurovi nebo šéfovi českého biatlonu Jiřímu Hamzovi, což ale nakonec nějak vyšumělo.

Praha se opakovat nebude, slibují

Podle zástupců hnutí totiž není jednoduché najít vhodnou osobnost, která by měla šanci porazit současného jihomoravského hejtmana a předsedu Asociace krajů Michala Haška. I podle předsedy ANO v Jihomoravském kraji Marka Janíčka výrazní politici hnutí v regionech chybějí. „Nemáme obrovskou zásobárnu lidí, se kterými bychom komunikovali už deset dvacet let. Nemáme takovou historii, abychom věci dokázali řešit tak rychle. Na výběru lídra si dáváme velmi záležet, chceme, aby to byl profík, který bude sžitý s myšlenkami našeho hnutí,“ vysvětlil.

Babiš nedostatek členské základny řeší už delší dobu. Problémy se projevily například pádem koalic ve velkých městech. V Ústí nad Labem, Opavě nebo Hodoníně si babišovci dokonce odvolali vlastního primátora a také v Praze se primátorce Adrianě Krnáčové rozpadla její vláda. Možného opakování pražského problému se prý v hnutí ale nebojí. „To je úplně jiný příběh, nemá to s Jihomoravským krajem vůbec nic společného. Neobávám se toho,“ upozornil Janíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…