ANO předloží novelu, šéf tajných služeb by musel nastupovat s nejvyšší prověrkou

25.08.2022 12:32

Poslankyně opozičního hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová a další zákonodárci předloží novelu zákona o zpravodajských službách. Nový šéf služeb by podle ní musel do funkce nastupovat s prověrkou na stupeň přísně tajné. Mračková Vildumetzová to řekla na dnešní tiskové konferenci stínové vlády ANO.

ANO předloží novelu, šéf tajných služeb by musel nastupovat s nejvyšší prověrkou
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Opoziční poslankyně tak reaguje na to, že nový ředitel civilní rozvědky Petr Mlejnek disponuje prověrkou na stupeň tajné a o vyšší má zatím zažádáno. Mlejnek měl zároveň kontakty s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v korupčním případu Dozimetr. Poslanecký klub ANO proto bude dnes večer rozhodovat o tom, zda vyvolá hlasování o nedůvěře vládě.

„Dnes se svými kolegy z bezpečnostního výboru vkládám do systému novelu zákona o zpravodajských službách, která přináší tu změnu, že pokud se někdo stane šéfem zpravodajských služeb, musí nastupovat do této funkce s prověrkou přísně tajné,“ řekla Mračková Vildumetzová. „Zároveň tuto prověrku mu nesmí dělat jeho podřízení, ale Národní bezpečnostní úřad,“ dodala.

Vláda neshledala minulý týden důvody k Mlejnkovu odvolání kvůli kontaktům s Redlem. Musí ale získat bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Šéf ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) před týdnem dopisem vyzval předsedu vlády Petra Fialu (ODS) k odvolání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) totiž jmenuje a odvolává se souhlasem vlády právě ministr vnitra. Fiala pro to nevidí důvod, vláda podle něj v případném hlasování o nedůvěře uspěje. Babišovu výzvu premiér označil za snahu o odvedení pozornosti od jeho vlastních afér.

Podle Mračkové Vildumetzové bylo obvyklým postupem, že před jmenováním nového policejního prezidenta nebo šéfa zpravodajské služby představil tento nominant svoji koncepci sněmovnímu bezpečnostnímu výboru. V případě Mlejnka se tak podle ní nestalo.

Případ Dozimetr je spojen s Dopravním podnikem hlavního města Prahy. Vedle Redla v něm čelí stíhání například bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …