ANO v Praze navrhne zákaz lampionů štěstí

22.01.2020 17:05

Pražský zastupitel ANO Radomír Nepil v souvislosti s požárem v berlínské zoo navrhne, aby vyhláška hlavního města o pyrotechnice zahrnovala zákaz tzv. lampionů štěstí. Nepil sdělil ČTK, že zařazení bodu navrhne na program čtvrtečního jednání zastupitelů.

ANO v Praze navrhne zákaz lampionů štěstí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

V Berlíně začátkem ledna od lampionu vzplál v zoologické zahradě pavilon opic, v důsledku požáru uhynuly přes tři desítky zvířat včetně orangutanů, goril a šimpanzů. Zákaz lampionů loni schválili v Liberci.

„Jak nebezpečné mohou lampiony štěstí být, se ukázalo při neštěstí v Berlíně. Nechybělo mnoho a podobně mohla dopadnout i pražská zoo, když jeden ze zapálených lampionů dopadl jen kousek od jednoho z pavilonů. Myslím, že lidé umějí štěstí vyjádřit i jinak než vypouštěním hořících lampionů, které už způsobily řadu požárů,“ řekl zastupitel. Dodal, že zastupitelům předloží i konkrétní znění navrhovaných úprav vyhlášky.

V současnosti se městská vyhláška zabývá zábavní pyrotechnikou, jejíž amatérské odpalování zakazuje po celý rok s výjimkou silvestra a Nového roku. Po posledních oslavách konce roku vedení Prahy ohlásilo, že zvažuje úplný zákaz. Chce také jednat s poslanci o zpřísnění prodeje pyrotechniky. Novoroční ohňostroj tradičně pořádaný magistrátem letos nahradil tzv. videomapping, tedy světelné promítání na budovu Národního muzea.

Zákaz lampionů štěstí, které vynáší horký vzduch ze zapálené parafínové náplně, ve své vyhlášce omezující zábavní pyrotechniku loni schválili zastupitelé v Liberci. Vypouštění lampionů štěstí je původně asijská tradice, která se postupně rozšířila do dalších částí světa. Berlínská tragédie není prvním požárem, které způsobily. Například v roce 2018 od lampionu vzplál a zcela vyhořel jeden z pavilonů kongresového centra v brazilském Rio de Janeiru. V roce 2013 lampion zapálil továrnu na zpracování plastů v západní Anglii a způsobil požár s odhadovanými škodami kolem šesti milionů liber (179 milionů korun).

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…