Aby se ti studenti vedli k tomu myšlení, promluvil z televize senátor ČSSD a exministr Martínek

08.03.2017 22:56

Senát dnes schválil povinnou maturitu z matematiky. A právě to bylo předmětem diskuse mezi senátory Radko Martínkem (ČSSD) a Jiřím Růžičkou (TOP 09).

Aby se ti studenti vedli k tomu myšlení, promluvil z televize senátor ČSSD a exministr Martínek
Foto: archiv
Popisek: Senátor Radko Martínek.

„Já jsem navrhoval, aby zůstalo u stavu, který platí v současnosti. Je třeba spravedlivě přiznat, že zákon byl přijat poměrně velkou většinou,“ zmínil Růžička. „Matematika je z mého pohledu strašně důležitá pro systém myšlení. Jsem pro to, aby maturita z matematiky byla zavedená,“ oponoval Martínek.

„Velké nepochopení je v tom, že nic nenamítám proti matematice. Důležitá je její správná výuka. Těch důvodů, proč mě povinná maturita z matematiky vadí, je to, že rozhodujeme za studenty o tom, co je podle státu správné,“ dodal Růžička.

„Veliký problém současného školství je úpadek. Náročnost klesá. Chápu, že s tou matematikou mají někteří studenti problémy, ale myslím si, že bude-li dobrá výuka, studenti to zvládnou,“ dodal Martínek.

„Dobře učí zejména dobrý učitel,“ domnívá se Martínek a klade důraz na dobrého matematika. „Představuji si to tak, aby se nebazírovalo na detailech, ale aby se student vedl k tomu systému myšlení. Pokud to bude takhle, bude to dobré,“ dodal. „Jestli jsme to teď schválili a bude to platit až od toho dalšího učebního cyklu, je dost času se na to připravit,“ myslí si Martínek. S tím nesouhlasil Růžička, zároveň také zmínil, že je nutné najít průnik mezi gymnázii a lycei a dalšími školami.

Martínek pak uvedl, že není zastáncem toho, aby všechny školy měly stejné typy maturity. „Je zcela jisté, že není možné klást stejné nároky na studenty gymnázia a na studenty učilišť.“ „To pro mě není žádný argument, protože výsledkem je ten papír, jenž se nazývá maturitní vysvědčení. Ta maturita by měla být srovnatelná, měla by být jedna,“ oponoval Růžička. 

Silnou vahou pro schválení zákona bylo prý i to, že řešil finanční záležitosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…