Ach jo. Biden si Ukrajince spletl s Íránci

02.03.2022 7:02

Americký prezident Joe Biden je už proslulý svými přeřeky, a tím, že si nedává pozor na jazyk. Včera Kongresu přednesl každoroční Zprávu o stavu Unie. A i v něm zaznělo něco, co zaznít nemělo. Biden vysvětloval, že měsíce budovali koalici států připravených na konfrontaci s Putinem a strávil hodiny a hodiny sjednocováním evropských spojenců. Také z rezerv vypustí miliony barelů ropy, aby cena benzínu pro Američany nevzrůstala. A na závěr si Ukrajince spletl s Íránci.

Ach jo. Biden si Ukrajince spletl s Íránci
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Joe Biden při projevu o stavu Unie

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí
Vzhledem k současné situaci se prezident jako první věnoval situaci na Ukrajině. Vladimir Putin prý předpokládal, že zaútočí na Ukrajinu a svět si to prostě nechá líbit. Odvaha a odhodlání Ukrajinců pak dle Bidena inspirují celý svět a Amerika stojí za ukrajinským lidem. „Když diktátoři za agresi tvrdě nezaplatí, způsobí další chaos. Pokračují dál. A ztráty a hrozby pro Ameriku se zvyšují,“ vyprávěl Biden lekce z historie.

Dále poznamenal, že útok na Ukrajinu byl záměrný a nevyprovokovaný. A prohlásil, že Putin opakovaně odmítl diplomatické snahy. „Zůstali jsme jednotní. Pečlivě a široce jsme se připravovali. Měsíce jsme budovali koalici svobodymilovných národů v Evropě, v Amerikách, v Asii i v Africe, abychom se s Putinem střetli,“ uvedl a dodal, že strávil sjednocováním evropských spojenců hodiny a hodiny. Pochlubil se také, že světu odhalili to, co ruský prezident chystá a že „ruské lži potřeli pravdou“.

Pak mluvil o sankcích, na kterých spolupracuje jak EU, tak další státy. „Odřízli jsme největší ruské banky od mezinárodního platebního systému a zabránili ruské centrální bance, aby bránila rubl, takže Putinovův fond na válku v hodnotě 630 miliard dolarů je zbytečný,“ oznámil a dodal, že také škrtí Putinův přístup k novým technologiím a bude pronásledovat ruské oligarchy.

Hovořil i o podpoře Ukrajiny v ekonomické, humanitární i vojenské oblasti v hodnotě jedné miliardy dolarů. „Ale aby bylo jasno: Naše síly nejsou zapojené a nebudou se zapojovat do konfliktu s ruskými silami na Ukrajině,“ objasnil a doplnil, že americké síly, které se přesunují do Evropy, jsou na obranu spojenců z NATO, kdyby Putin pokračoval dál na Polsko, Rumunsko, Litvu, Lotyšsko či Estonsko. Ukrajince prý čekají těžké časy, ale jsou stateční a po 30 letech nezávislosti si ji dle Bidena nenechají uzmout. Z rezerv prý bude na trh dáno 60 milionů barelů ropy, aby cena benzínu pro Američany zůstala nízká.

Biden prohlásil, že ruská agrese sjednotila Západ a Evropu. „Tohle je ta skutečná zkouška. Nebude to hned. Takže si dále berme příklad z železné vůle ukrajinského lidu,“ řekl a pokračoval, ovšem s přeřekem: „Putin může Kyjev obklíčit tanky, ale nikdy nezíská srdce a duši íránského lidu. Nikdy nezničí jejich touhu po svobodě. A nikdy, nikdy neoslabí odhodlání svobodného světa.“ Tohoto přeřeku si pak samozřejmě všimla média kritická k Bidenovi a neváhala upozornit, že Biden udělal v projevu „botu“. A „íránský lid“ se nachází i v přepisu projevu deníku New York Times.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…