Adamu Vojtěchovi nebude do zpěvu: Krouží kolem něj investigativci

10.12.2020 13:14

Jak se kupovaly letos na jaře ochranné pomůcky v éře ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO)? To se snaží prošetřit policie a píše o tom nyní i server Neovlivní.cz. Podle všeho totiž byly některé z transakcí pro stát nevýhodné.

Adamu Vojtěchovi nebude do zpěvu: Krouží kolem něj investigativci
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Server Neovlivní.cz ve svém textu upozorňuje na skutečnost, že ministerstvo vnitra ve stejném období nakupovalo ty samé výrobky násobně levnější. Kriminalisté se tak měli zaměřit mimo jiné na pátrání po těch, kteří fakticky ze zakázek inkasovali. Snaží se tak přijít na to, jestli byl poškozený stát – a v případě, že ano, tak kdo byl konečným příjemcem milionů. 

Jak to tak vypadá, některé ze společností, které při první vlně koronaviru vydělaly, byly jen takzvanou skořápkou, kdy neměly nikdy nic společného se zdravotnickým byznysem. V jejich čele pak také papírově stáli nastrčení lidé. A přitom nešlo celkově o malé částky, ministerstvo zdravotnictví za ochranné pomůcky při první vlně utratilo téměř dvě a půl miliardy korun. 

A jak uvádí server Neovlivní.cz, zajímavé je, že většina firem, které se na nákupech na jaře podílely, se již do dalších standardních soutěží na dodávky státu nepřihlásila. Řečí čísel: Z 87 společností se jich přihlásilo jen 20, šest z nich pak uspělo. 

 „V předmětné trestní věci nadále probíhá prověřování a policejní orgán provádí úkony trestního řízení k objasnění věci. Vzhledem k fázi trestního řízení není možné žádné další informace zveřejňovat,“ řekl k tomu stručně státní zástupce Ondřej Trčka.

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch pak trvá na tom, že vše proběhlo v pořádku. „Světový trh s pomůckami byl dynamický, o nákupech rozhodovaly hodiny, minuty. Zavedení distributoři, na které jsme se obrátili jako na první, nezvládli pomůcky dodat. Museli jsme hledat firmy, které je dodají rychle a kvalitní,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…