Adept na pražského primátora Nacher strhnul lavinu. Pouze PL získaly materiály, jimiž chtějí kandidáti ANO oslovit členy hnutí

18.04.2018 16:22

Náměstkyně primátorky Eva Kislingerová, radní Karel Grabein Procházka, Libor Hadrava a konečně poslanec Patrik Nacher. To je čtyřlístek, který se už za několik dnů bude ucházet o přízeň členské základny ANO v Praze. Ta má ve svých rukách konečné rozhodnutí, kdo bude stát v čele a po podzimních volbách možná získá primátorský řetěz. ParlamentníListy.cz mají k dispozici všechny dopisy členům, které byly výše zmíněnou čtveřicí rozeslány. Podotkněme, že první dopis odeslal Patrik Nacher, postupně se přidali Eva Kislingerová a Libor Hadrava. V pozdních nočních hodinách v úterý přispěchal s textem také Karel Grabein Procházka.

Adept na pražského primátora Nacher strhnul lavinu. Pouze PL získaly materiály, jimiž chtějí kandidáti ANO oslovit členy hnutí
Foto: Archiv
Popisek: Patrik Nacher

„Co by konkurence, novináři nebo kdokoliv jiný mohl na mou osobu v rámci volební kampaně vytáhnout? Projížděl jsem svoji minulost, přemýšlel, co byste o mně měli vědět a dosud ještě nevíte, co by mohlo upoutat pozornost médií nebo konkurenčních stran a co už nebylo napsáno. A mohu s klidným svědomím říct, že jsem nic neobjevil," konstatuje mimo jiné ve svém textu Nacher. Právě jeho dopis byl prvním, který naše redakce získala. Ostatní následovaly.

Patrik Nacher, stejně jako další zástupci hnutí ANO, v textu pro členskou základnu shrnuje svou dosavadní politickou bilanci, zmiňuje chystané kroky, ale především velmi jednoznačně uvádí, co se stane, pokud by ANO v Praze zvítězilo a on seděl buďto na postu primátora, případně v Radě.

„Pokud vyhrajeme volby a stanu se primátorem, okamžitě složím poslanecký mandát. Pokud nevyhrajeme volby a bylo by ve hře moje působení v Radě hl. m. Prahy, složím poslanecký mandát. Pokud nevyhrajeme volby a budu řadovým zastupitelem, ponechám si mandát poslance i řadového zastupitele bez jakýchkoliv dalších funkcí, abych měl stále stejnou znalost problémů Prahy a mohl je reflektovat do svých aktivit v PSP, jako tak činím nyní."

Z dopisu Patrika Nachera

V tuto chvíli připomeňme, že podobnou situaci ANO řešilo také po krajských volbách. Zde si ovšem svůj post hejtmana a poslance nechalo trio Vildumetzová (Karlovarský kraj), Vondrák (Moravskoslezský kraj) a rovněž Ladislav Okleštěk z Olomouckého kraje, jehož na toto místo neprotlačily volby, ale jeho kamarád Jaroslav Faltýnek. Jedinou osobou, která se sněmovního postu vzdala, byla paradoxně hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, která to má z budovy Středočeského kraje do Sněmovny slabou čtvrt hodinu. Ostatní tuto variantu odmítli a dále sdílí několik křesel současně.

Zpět k adeptům na lídra pražské kandidátky ANO. Velmi přijatelnou osobností by mohla být rovněž současná náměstkyně Eva Kislingerová, která se dlouhodobě vyhýbá konfliktům. Na stranu druhou jen málokterý ze členů ANO zná její politické názory. „Skutečnost, že jsem ve stávajícím období řídila finance hlavního města Prahy, ze mne v tuto chvíli dělá nejlepšího možného kandidáta. Proč? Protože mám veškeré informace o chodu našeho města, a to jak po stránce finanční, tak i po stránce praktické. Vím také, jaké projekty je nutné prosadit a proč. Mám pro tuto funkci odborné vědomosti a politické zkušenosti z předcházejícího období," tvrdí profesorka Kislingerová.

„Do ANO mě přivedlo rozhodnutí, že je třeba osobně přispět ke změně korupčního systému řízení města, který zde bujel za primátorství Pavla Béma. Nemoci této éry se nepodařilo vyléčit ani primátorovi Hudečkovi, ani primátorovi Svobodovi. Upřímně, ani my zatím zdaleka nejsme v cíli," míní v textu pro členy hnutí radní Karel Grabein Procházka. Ten ke své kandidatuře také uvádí, že se pro ni rozhodl na základě dvouleté zkušenosti na svém současném postu, kdy by rád dokončil započaté věci. „Pracoval jsem 12 hodin denně," stojí také v dopise, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Poměrně pokorně a smysluplně je sepsán i dopis současného radního pro bezpečnost Libora Hadravy. „Jsem konzervativec, který si však důsledně, a to i na základě vlastních zkušeností, osvojil ctít pravidlo, že svoboda každého končí tam, kde začíná svoboda druhého. Nemíním proto vytvářet takové vazby či koalice, které by tuto moji premisu porušily, dvojnásob ke vztahu k extrémním subjektům," míní radní hlavního města České republiky.

Všechny dopisy lze označit za velmi příkladné, pokorné, bez chyb a s dostatečně osvětleným smyslem. Zajímavé je i to, že nikdo z kandidátů nepoužil u svého jména jakýkoli titul a každý se závěrem samozřejmě ručně podepsal.

Volba lídra ANO proběhne do konce dubna s tím, že prozatím má podle našich zjištění nejsilnější podporu, soudě i podle počtu nominací, konsensuální poslanec Nacher. Jemu ale bude šlapat na paty radní Procházka, který má jistou subvenci Jaroslava Faltýnka. V magistrátních kuloárech se ovšem hovoří také o tom, že Procházka by měl nahradit dočasného šéfa DPP Martina Gillara, se kterým je dlouhodobá nespokojenost v nejvyšších patrech hnutí. „Ano, tuto informaci jsem slyšel a sdělit mu (radnímu Procházkovi, pozn. red.) to měl pan Faltýnek," uvedly dva naše vysoké zdroje z klubu ANO ve Sněmovně.

V tomto ohledu je důležité připomenout osobní přání Andreje Babiše, aby Jaroslav Faltýnek nezasahoval jakýmkoli způsobem do chodu Prahy. Premiér se tak vyjádřil dokonce přímo před svědky.

„Bude to asi o souboji Nachera s Procházkou, i když Nacherovi může pomoci, že se prezentuje soustavně celé čtyři roky, zatímco Procházka moc vidět není. Kislingerová je hodná paní profesorka, ale to na primátorování nestačí, člověk musí mít také svůj názor. Z kandidatury Libora Hadravy mají všichni srandu, protože mu absolutně chybí soudnost. Já tomu ale rozumím, doslechl se, že nebude na kandidátce vůbec a toto je pro něj asi jediná možnost,“ sdělil poměrně ostré stanovisko jeden ze členů pražského ANO.

Karty jsou rozdány, volba ovšem zůstává jen a pouze na členech hnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…