Advokát Láska: Policisté u kauzy Nagyová čelí obrovskému tlaku

19.06.2014 21:33

Hostem čtvrtečního vydání pořadu Hyde Park byl známý advokát Václav Láska, který v posledních volbách neúspěšně kandidoval do sněmovny, a který nyní kandiduje do Senátu. V pořadu se vyjádřil k tomu, co vnímá ze strany České advokátní komory jako šikanu, postěžoval si na práci státní zástupkyně v kauze Opencard a řekl i svůj názor na kauzu Nagyová.

Advokát Láska: Policisté u kauzy Nagyová čelí obrovskému tlaku
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Advokát a bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska v pořadu ČT Hyde park

Láska zopakoval, že si stojí za svými výroky, které pronesl v Českém rozhlase ohledně kauzy Opencard a které mu přinesly kárné řízení, které proti němu vedla Česká advokátní komora. Naznačil, že pravdivost jeho slov se potvrzuje tím, že osoby, které v uvedeném rozhovoru označil za podezřelé, jsou už obviněné. Přestože respektuje to, že o vině a nevině rozhodne až soud. Přiznal ale, že po všech peripetiích, které mu jeho výrok přinesl, by možná volil diplomatičtější slova. Postup ze strany České advokátní komory vnímá jako šikanu, na druhou stranu jej těší, že všechny spory v této kauze vyhrál. Poukázal ale na to, že každému se měří jiným metrem. Když totiž advokáti z kanceláře MSB Legal o Láskovi řekli, že je psychopat, tak jejich kárné řízení bylo okamžitě zastaveno. Zatímco v jeho případě se přiblížilo až hrozbě dvousettisícové pokuty.

Trestní řízení v kauze Opencard zmařilo potrestání skutečných viníků

K samotné podstatě kauzy Opencard uvedl, že byla extrémně drahá. Z trestního řízení, které je v této kauze vedeno, má ale velmi špatný pocit. Způsob, jakým bylo vedeno, prý definitivně zmařilo možnost potrestání skutečných viníků.

Podle Lásky je zvláštní, že jsou trestáni ti, kteří dostali na stůl rozdělaný problém, a aby jej řešili, museli se pohybovat v úzkých mantinelech. A ti, co jej způsobili, jsou vysmátí a chodí k soudu jako svědci. „To není spravedlivé,“ poznamenal s tím, že z jeho pohledu byla ze strany státní zástupkyně v tomto směru odvedena špatná práce.

Nečas vykonával funkci premiéra tak, že to bylo neobhajitelné

Vyjádřil se i k tomu, že policii se klade za vinu, že v kauze Nagyová fakticky rozhodla o tom, zda padne vláda. „Nesporné je, že bývalý premiér (Petr Nečas-pozn.PL) dal řízení státu do rukou své milenky. Vykonával post premiéra takovým způsobem, že to bylo neobhajitelné a neomluvitelné,“ naznačil, že v tomto případě vinu za pád vlády policii nedává.

Co se týče pomalého postupu vyšetřování kauzy Nagyová se podle Lásky musí vzít v úvahu, že policisté čelí obrovskému tlaku. Po policejním zátahu na úřadu vlády bylo advokáty v této kauzy obviněných podáno 27 trestních oznámení na policisty. „Ze své praxe vím, že když obviněný nevěděl kudy kam, tak dal trestní oznámení na policisty,“ podotkl Láska.

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…