Advokát: Politici jsou banda zločinců, která patří do kriminálu

11.10.2012 9:20

Podle Kolji Kubíčka nejnovější události kolem propuštění Marka Dalíka jen potvrdily, že v ČR už nežijeme v právním státě, neboť se zde nic nemůže dít bez posvěcení politické reprezentace. Ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz si známý advokát rozhodně nebral servítky.

Advokát: Politici jsou banda zločinců, která patří do kriminálu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie s úsměvem přihlížela

„Policie je závislá na státním zastupitelství, státní zastupitelství je pod přímým vedením vlády. A politici nedají příkaz sami na sebe, aby je zatkli,“ objasnil současný systém advokát Kolja Kubíček, který obhajoval například Jiřího Kájínka. Výjimkou byla bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová, kterou prý hodili přes palubu jako slabý článek.

Advokát Kubíček si o českých politicích nedělá žádné iluze. „Většinou je to podle mne banda extrémních zločinců, kteří by většinou patřili do kriminálu,“ prohlašuje. Prý proto není žádná škoda, když se tam občas některý z politiků skutečně dostane. I když je to vlastně jedno, protože celkovou úroveň politiky to stejně nezlepší. „Za ty, kteří z politiky odejdou, nepřijdou o nic lepší,“ prohlašuje právník.

Je to prý otázka obecné morálky, která je nízká, a navíc prý do politiky míří ta horší část společnosti.

V případě Marka Dalíka proto podle něj nejde o boj proti korupci, ale o souboj mocenských skupin."Nabízí se otázka, když se postupuje proti Dalíkovi, proč ne proti tomu, v jehož zájmu to bylo dělané – proti expremiérovi Topolánkovi," uvažuje Kubíček. Dalík podle něj může být jen nátlakovým prostředkem. 

Nevěří však, že by se povedlo Dalíka ve vězení zmáčknout tak, že by začal vypovídat, jak potřebují. "Nevím, proč by se měl hroutit, když dělal, co dělal, musel mít dost dobrý žaludek," poznamenává s tím, že by na Topolánka určitě nic neprozradil. Sám by se tím prý dostal do mnohem větších problémů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová, jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…