Advokát exministra Bartáka: Státní zástupce byl dopředu rozhodnut

23.01.2012 15:19

Už více než rok se vleče kauza exministra obrany Martina Bartáka, který údajné žádal amerického velvyslance v Praze Williama Cabanisse o peníze výměnou za vyřešení problémů, kterým tehdy čelila Tatra Kopřivnice. Okolnosti šetření v rozhovoru pro deník Právo tvrdě kritizoval advokát Josef Monsport.

Advokát exministra Bartáka: Státní zástupce byl dopředu rozhodnut
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Po roce vyšetřování bylo exministru obrany Martinu Bartákovi sděleno v prosinci minulého roku obvinění v kauze Tatra-Praga. Měl údajně žádat bývalého amerického velvyslance v Praze Williama Cabanisse o peníze výměnou za vyřešení problémů, kterým tehdy čelila Tatra Kopřivnice kvůli odstoupení od obchodní smlouvy s pražskou Pragovkou.

V rozhovoru pro deník Právo informuje exministrův advokát Josef Monsport, že v zákonné lhůtě podal stížnost, která pak byla obsáhle zdůvodněna. „Stížnost byla podána zejména proto, že obvinění bylo v rozporu s důkazy, popis stíhaného skutku neobsahuje zákonné náležitosti a pokyn k obvinění zjevně proti vůli policie byl vydán nepříslušným státním zástupcem,“ tvrdí Monsport.

Státní zástupce měl záměr obvinit bez ohledu na důkazy

Svůj názor o nepříslušnosti Krajského státního zastupitelství v Ostravě opírá o to, že když byl údajný trestný čin spáchán v cizině, tak příslušným státním zastupitelstvím by mělo být to, v jehož obvodu údajný pachatel trvale bydlí, zdržuje se nebo pracuje. „V tomto konkrétním případě by to mělo být státní zastupitelství v obvodě hlavního města Prahy,“ upozorňuje Monsport.

Advokát je přesvědčen, že šetření bylo účelově natahováno se záměrem nalézt na Martina Bartáka cokoli negativního. „Rozsah šetření se postupně vymknul z rámce popisu skutku, který byl šetřen, a byl zde již dopředu záměr státního zástupce obvinit bez ohledu na důkazy. V současné době do rozhodnutí o stížnosti se nic neděje a doufám, že na rozdíl od dřívějška bude nyní postupováno již standardně, a tedy v souladu se zákonem,“ prohlašuje Monsport.

Společné stíhání se Smržem je v rozporu s trestním řádem

Je prý těžké spekulovat, kdo za případem umělého natahování kauzy může být. „Může to být někdo, komu vyhovuje dlouhodobé zostuzování pana Bartáka kvůli němu samému nebo kvůli jinému, na něhož stín pana Bartáka dopadá,“ přemýšlí advokát, ale zároveň nevylučuje ani to, že může jít o někoho bez osobních vazeb, kdo má strach nevyhovět společenské objednávce „zatočit“ s korupcí.

Barták je stíhán společně se zbrojařem Michalem Smržem. „Nechápu to a je to v rozporu s trestním řádem. Mohu se domnívat, že nepříslušný státní zástupce se nezákonnou konstrukcí podmínek společného řízení snaží udržet svůj vliv i nad věcí pana Bartáka,“ konstatuje Monsport, který oba zmíněné muže zastupuje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …