Africké prase v žitě. Odstavený diktátor si žil jako král, teď prostě sbalil desítky milionů a odletěl

25.01.2017 15:11

Prezident Gambie Yahya Jammeh byl po více než dvaceti letech donucen opustit svůj úřad. Své zhrzení se rozhodl vykompenzovat si luxusními automobily a miliony amerických dolarů, které si odvezl s sebou ze země.

Africké prase v žitě. Odstavený diktátor si žil jako král, teď prostě sbalil desítky milionů a odletěl
Foto: ZLATO.CZ
Popisek: Zlato, ilustrační foto

„Když se letadlo, ve kterém se nacházel zhrzený prezident Gambie, chystalo vzlétnout a opustit malou západoafrickou zemi, přihlížející Afričané zahlédli tvář Yahya Jammeha skrze jedno z oken. Byl donucen opustit zemi, které vládl přes dvacet let. Překvapivě se ovšem usmíval,“ píše americký Washington Post.

Celý článek ZDE

Podle gambijských úředníků měl Jammeh dobrý důvod k tomu, být veselý. Ještě před odletem ze země se mu totiž prý podařilo ze státních pokladen vybrat miliony amerických dolarů. Navíc prý naložil dopravní letoun luxusními automobily a poslal jej do zahraničí.

Na nedělní tiskové konferenci speciální poradce nového prezidenta Gambie Adama Barrowa Mai Ahmad Fatty sdělil novinářům, že se za pouhé dva týdny Jammehovi podařilo odcizit 11,4 milionů amerických dolarů.

„Gambie se nachází v ekonomické krizi. Státní pokladny jsou v podstatě prázdné. To je fakt,“ uvedl Fatty, jehož citoval americký Associated Press. Potvrdili to lidé z ministerstva financí a Centrální banky Gambie.

Jammeh byl pro svou oblibu luxusních věcí době známý. Údajně do jeho repertoáru patřilo několik vozů značky Rolls Royce, které měly na poznávací značce jeho jméno. Jeho dcera navštěvuje soukromou školu v americkém New Yorku, která stojí přes milion korun ročně.

Toto všechno si Jammeh dopřával v situaci, kdy lidé v zemi, které vládl přes 22 let, neměli co jíst a mnozí z nich byli nuceni vydat se na smrtelně nebezpečnou cestu přes Středozemní moře k evropským břehům.

Když v prosinci loňského roku prohrál v prezidentských volbách, odmítl odstoupit. Nakonec ho k odstoupení donutily až tisíce západoafrických vojáků, kteří mu hrozili použitím síly. V sobotu 21. ledna nakonec konečně oznámil svůj odchod z funkce.

V ten samý den nastoupil do letadla, ve kterém mu dělal společnost prezident Guiney. Jammehovi byl nabídnut azyl v Maroku a Nigérii. Jeho cílová destinace je zatím ovšem neznámá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlikviduje Jourová svobodná média? Nedovolme jí to. Konference v Praze

20:13 Zlikviduje Jourová svobodná média? Nedovolme jí to. Konference v Praze

Europoslanci v půlce března podpořili Evropský akt o svobodě médií (EMFA) coby pravidla, která má za…