Agentura Bloomberg: Volby by mohly přinést prezidenta kritizujícího vládu

25.01.2013 10:16

V první přímé volbě českého prezidenta hrozí, že bude zvolena hlava státu, která je proti vládnímu ekonomickému programu v době, kdy menšinová vládní koalice rozšiřuje svůj program utahování opasků v době recese. Před druhým kolem prezidentské volby v České republice to napsala agentura Bloomberg. Americký ekonomický list The Wall Street Journal se ve svém článku zaměřuje především na Karla Schwarzenberga.

Agentura Bloomberg: Volby by mohly přinést prezidenta kritizujícího vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Podle průzkumů je bývalý premiér Miloš Zeman považován za favorita v souboji proti milionářskému šlechtici a ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, napsal Bloomberg. Podle něj se kampaň zaměřovala na vládní rozpočtové škrty v době, kdy země usiluje o to, aby se dostala z druhé recese od roku 2009.

Zeman kritizoval svého oponenta za podporu zvýšení DPH a vyzýval k větším státním investicím a obnovení progresivního zdanění. Kritizoval také změny v penzijním systému, které vedly v roce 2011 agenturu Standard & Poor ke zvýšení ratingu země. Zeman řekl, že by jmenoval členy centrální banky, kteří podporují ekonomický růst a kterým nejde jen o cíle týkající se inflace a stability měny.

Druhé kolo se koná v době, kdy recese a korupce posilují podporu pro dědice věznitelů Václava Havla, kteří podpořili Zemana. Bývalý Havlův spolupracovník Schwarzenberg chce podpořit vazby s USA a EU a podporuje lidská práva ve světě, uvedla agentura.

Češi se chystají první přímou volbou prezidenta otočit stránku v národní historii a mnozí z nich vyhlašují podporu kandidátovi, který je ze staré školy, napsal The Wall Street Journal (WSJ) a cituje Schwarzenbergovy šlechtické tituly.

Pozice jsou vyrovnané

Uhlazený pětasedmdesátiletý aristokrat, který se stal politikem, oslovil české voliče frustrované přílivem obvinění z korupce proti veteránům politické moci a toužící po tom, co někteří považují za návrat k optimističtější éře, napsal WSJ.

Pozice obou kandidátů jsou před druhým kolem vyrovnané, když Schwarzenberg vede mezi mladými a městskými voliči, zatímco Zeman má navrch na venkově. Oba prosazují hlubší evropskou integraci a oba řekli, že chtějí usilovat o vyčištění politiky. Schwarzenbergovi příznivci jsou ale přesvědčeni, že jejich kandidát zosobňuje jasný odklon od politiky dosavadního prezidenta, a domnívají se, že Zeman má příliš blízko k Václavu Klausovi.

Ale jeden z hlavních důvodů, proč Schwarzenbergovi stoupenci považují za pravděpodobnější, že jejich favorit bude poctivý, je přízemnější. Tvrdí, že je bohatý a že proto v úřadu nebude usilovat o získání finančních výhod. Jeho kritici říkají, že žil příliš dlouho v zahraničí, aby byl s Čechy opravdu na stejné vlně, napsal WSJ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…