Ajaj. Vystrčil dostal vysvědčení za cestu do Kyjeva. To není jako u Fialy

15.04.2022 10:45

„Ta cesta tady ničemu neuškodila. Její dosah je minimální, ale aspoň neškodí. Teď už se mi zdá, že tam jezdí mnoho politiků, což znamená, že význam těchto návštěv dramaticky klesá.“ Předseda Senátu Miloš Vystrčil si vysloužil vysvědčení za svou cestu do Kyjeva.

Ajaj. Vystrčil dostal vysvědčení za cestu do Kyjeva. To není jako u Fialy
Foto: Screen FB ODS
Popisek: Petr Drulák a Cyril Svoboda byli hosty CNN Prima News

Exministr zahraničí za KDU-ČSL Cyril Svoboda a někdejší náměstek na Ministerstvu zahraničí Petr Drulák se ve vysílání na CNN Prima News shodli, že cesta předsedy senátu Miloše Vystrčila (ODS) a jeho kolegů senátorů na Ukrajinu byla zbytečným gestem.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

„Myslím si, že je to určité gesto. Jeho dopad je omezený. Téměř minimální. Ale jsem rád, že to bylo konzultováno s Ministerstvem zahraničí, že to nebylo jako v případě tchajwanské cesty. Ta cesta tady ničemu neuškodila. Její dosah je minimální, ale aspoň neškodí,“ shrnul svůj pohled na Vystrčilovu cestu Drulák.

Také Svoboda pochyboval o jejím smyslu.

„Z mého pohledu byla důležitá ta první cesta, kde byl náš premiér, tam to bylo riskantní, symbolické. Teď už se mi zdá, že tam jezdí mnoho politiků, což znamená, že význam těchto návštěv dramaticky klesá. Takže já ji vidím jako návštěvu, která se stala, ale nic nového nepřinese,“ prohlásil Svoboda. „My bychom měli podporovat Ukrajinu dodávkami zbraní a podobně, ne návštěvami, takže já jsem k tomu skeptický,“ dodal ještě.

Drulák poté zopakoval, že Vystrčil situaci na Ukrajině nemusel vidět na vlastní oči. Každý politik přece nerozhoduje i o věcech, které na vlastní oči nevidí a čerpá jen z informací od svých poradců, od zpravodajských služeb, a tak podobně.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Poté se pánové shodli, že byla chyba říct německému prezidentovi Franku-Walteru Steinmeierovi, aby na Ukrajinou nejezdil. Pro své předešlé postoje, v nichž se pozitivně stavěl k Ruské federaci. Ukrajinci přitom potřebují od Německa těžké zbraně.

„Chovat se tímto urážlivým způsobem proti Německu je prostě hloupé. Myslím si, že by Ukrajinci měli tento postoj přehodnotit,“ konstatoval Drulák.

Připomněl také, že při vystoupení v izraelském parlamentu Zelenskyj ruskou válku na Ukrajině přirovnal k holocaustu, čímž vzbudil nevoli. Drulák proto Zelenského napomenul, že by měl lépe vážit slova. „Měl by dbát na to, aby svými vystoupeními nezačal škodit. Ale on je herec. On není scenárista, ani režisér, takže je vlastně otázka, kdo mu ty projevy píše,“ konstatoval Drulák.

Ukrajinci dnes mají možnost bránit se ruským okupantům se zbraní v ruce. Židé byli nacisty nahnaní do dobytčích vagonů a byli ve zcela jiné pozici.

Svoboda zdůraznil, že se Zelenskyj jednoho dne musí setkat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. „Jednoho dne tito dva lidé musejí podepsat mírovou smlouvu. To, že válka na Ukrajině neskončí tak, že by Rusko porazilo Ukrajinu, to je jasné, ale také Rusko nebude kapitulovat, takže musí dojít k nějaké dohodě a tuto dohodu musejí podepsat tito dva lidé. Ať už se to někomu líbí, nebo nelíbí, s argumentem, že s agresorem se nejedná, tak na ruské straně nikdo jiný než Vladimir Putin není,“ konstatoval Svoboda.

Drulák prohlásil, že k takovému jednání dojde, až obě strany, jak Ukrajina, tak Rusko, dospějí k závěru, že na bojišti je situace na mrtvém bodě a už z ní nelze nic získat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…