Ajejej. Zeman prý oproti začátku roku sletěl o 10 procent

13.12.2016 14:15

60,1 procenta. Taková je aktuální podpora prezidentu Miloši Zemanovi podle průzkumu společnosti SANEP. Pokles popularity je však výrazný, ve srovnání s únorem letošního roku je to o 10,1 procentního bodu méně.

Ajejej. Zeman prý oproti začátku roku sletěl o 10 procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dvě třetiny populace také vnímají jako velmi dobré pro prestiž ČR na mezinárodní politické scéně pozvání Miloše Zemana nastupujícím prezidentem USA Donaldem Trumpem do Bílého domu. A právě i toto může zajistit české hlavě státu opětovný nárůst obliby. Na poklesu popularity se podle všeho podílejí nejvíce mediální kauzy. 

„Zatímco se mediální kauzy související s prezidentem Milošem Zemanem podílejí na jeho celkovém propadu podpory, v případě postojů hlavy státu k uprchlické krizi (73,2 %), hájení ekonomických a národních zájmů ČR (69,9 %), k politickým a ekonomickým vztahům ČR s Čínou (61,5 %) či zahraniční politice (63,4 %), zůstává víceméně stejná podpora veřejnosti jako v únoru letošního roku. V případě hájení ekonomických a národních zájmů ČR a zahraniční politiky dokonce podpora prezidenta Miloše Zemana vzrostla,“ poznamenává průzkum.

Dotázaným nejvíce na Zemanovi vadí jeho neochota přiznat chybu, populismus, vulgárnost, arogance, sebestřednost, spolupracovníci, bonmoty, kouření, alkohol, ale i příklon k Rusku a Číně. Nejvíce kladně oproti tomu na Zemanovi veřejnost hodnotí jeho názory na zahraniční politiku, postoj k migrantům, upřímnost, lidovost, vlastenectví v podobě hájení zájmů ČR a v postoji k migrantům, pravdomluvnost, patriotismus, cílevědomost, zahraniční politiku či že se nebojí říkat nepopulární názory a je na straně obyčejných lidí. 

„Není rovněž bez zajímavosti, že za své postoje k uprchlické krizi, hájení ekonomických a národních zájmů a zahraniční politiku je většinově kladně hodnocen i exprezident Václav Klaus, a to navíc o několik procentních bodů více, než tomu bylo v únoru letošního roku,“ poznamenává průzkum, v němž Klause v souvislosti s uprchlickou krizí hodnotí kladně 61,9 % dotázaných. Za hájení ekonomických a národních zájmů ČR si pak Václav Klaus vysloužil v souhrnu 54,6 % kladných hlasů.

Celý průzkum ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…