Aktivista Janýr se obrátil na Ústavní soud, žádá zrušení amnestie

08.01.2013 12:43

Ústavní soud (ÚS) se začne zabývat amnestií, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus. Aktivista Phillip Janýr podal návrh na její zrušení. Tvrdí, že amnestie je v rozporu se základy demokratického právního státu a Ústavní soud by ji proto měl zrušit. Čechorakušan Janýr dnes ČTK řekl, že podání stížnosti svěřil v pondělí svému advokátovi.

Aktivista Janýr se obrátil na Ústavní soud, žádá zrušení amnestie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Podle Janýra amnestie dopadá na jednotlivé případy v podstatě nahodile, v závislosti na tom, jestli obžalovaní využili opravné prostředky. Jako příklad uvedl dva spolupachatele, kteří spáchali stejný trestný čin a v prosinci 2012 jim soud první instance uložil roční vězení.

Chybí precedens

"První z nich rozsudek přijal, čímž tento nabyl právní moci před 1. lednem 2013 a vztahuje se na něj amnestie. Druhý pachatel se proti rozsudku odvolal a díky uplatnění svého práva je z amnestie vyňat," uvedl Janýr. Argumentuje také svým vlastním případem, v němž čelil obžalobě z podvodu. Amnestie se na něj momentálně nevztahuje, přestože nedávno podle svých slov uspěl u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Podání návrhu na zrušení části amnestie zvažují také senátoři kolem Aleny Dernerové (Severočeši.cz). Chtějí jej podat do konce týdne. Vadí jim zvláště zastavení trestních stíhání, která trvají déle než osm let a dopadají na ně sazby do deseti let vězení.

Případné přezkoumávání amnestie bude pro ústavní soudce zcela novou věcí, pro kterou chybí precedens. "V historii českého ústavního soudnictví jsme dosud nic takového nezaznamenali," řekl ČTK v neděli generální sekretář soudu Tomáš Langášek. Výsledek nelze předjímat. Záleží prý na tom, jak bude návrh vypadat a jaké argumenty do něj jeho autoři zapracují. Mnozí odborníci označují šance podobných návrhů za minimální. Připomínají, že amnestie patří k právům prezidenta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…