Aktivista slavil, zkazil mu to bezdomovec. Kdo všechno prohrál v listopadu?

18.11.2019 15:00

Ekologický aktivista Jan Rovenský na svém facebooku popsal událost, která mu „bolestivě nabourala“ dobrou náladu z oslav třiceti let od Sametové revoluce. Nečekanou ranou se pro něj stalo setkání s náhodným bezdomovcem, který „měl na kabátě trikolóru a prosil o jídlo.“ Rovenský se poté zamyslel nad negativním důsledkem revoluce, který je podle něj „mafiánský a oligarchický kapitalismus.“

Aktivista slavil, zkazil mu to bezdomovec. Kdo všechno prohrál v listopadu?
Foto: ČTK
Popisek: Ekologický aktivista Jan Rovenský

Rovenský je známý jako vedoucí české pobočky organizace Greenpeace a je také členem Rady pro energetickou a surovinovou strategii. Jako účastník oslav výročí sametové revoluce si prý uvědomil hlavní nedostatek v české společnosti za třicet let svobody.

Anketa

Je dobře, že u památných míst 17. listopadu lidé pískali na Babiše, rektora Zimu a Václava Klause ml.?

hlasovalo: 23770 lidí

„Byl jsem dnes ve městě celý odpoledne a měl z oslav skvělej pocit – nebyla to křeč jako lampionový průvody, velmi málo patosu, a naopak spoustu praktickýho aktuálního občanskýho aktivismu. Bylo vidět, že si to lidi užívaj, jsou na sebe milý a je jim tu dobře,“ napsal na svém facebooku.

Dobrý pocit ale záhy zmizel. „Před piazetou Národního divadla jsem potkal člověka. Bylo mu asi jako mý mámě, na kabátě měl trikoloru a prosil kolemjdoucí, ať mu dají trochu peněz na jídlo. Viděl jsem ho jen chvíli, dav mě unášel dál, ale zdálo se, že pro nás ostatní, ať už s trikolorama nebo bez nich, je ještě neviditelnější, než bezdomovci normálně bejvaj: Nikdo ho ani neposlal do háje, prostě jsme se svorně tvářili, že tam není,“ psal s výčitkami Rovenský a dodal, že onen pán mu oslavy bolestivě naboural.

Bezdomovec mu dle svých slov připomněl, že k poraženým revolucí nepatří jen někteří komunisté, ale také množství dnes sociálně slabých občanů. „Poražený nikoliv politicky (za 30 let v liberální demokracii jsem obrovsky vděčnej), ale ekonomicky (za mafiánskej a oligarchickej kapitalismus bejt vděčnej nedokážu),“ dodal Rovenský, který se dle svých slov za bezdomovcem vydal, ale již ho nenašel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…