Aktivisté při návštěvě prezidenta Číny vyvěsí billboard s fotografií Havla a dalajlamy

25.03.2016 18:52

Aktivisté ze Spolku pro výstavbu sochy Václava Havla hodlají umístit po dobu návštěvy čínského prezidenta v Česku u Evropské ulice v Praze billboard se společnou fotografií bývalého prezidenta Havla a dalajlamy. Plán je reakcí na samotnou návštěvu a také na čínské vlajky a uvítací billboardy pro čínského prezidenta, instalované po Praze, které jsou podle spolku výsměchem svobodě, lidským právům a demokracii. ČTK to dnes sdělil předseda spolku Petr Dauš.

Aktivisté při návštěvě prezidenta Číny vyvěsí billboard s fotografií Havla a dalajlamy
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace "Češi Tibet podporují"

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) dnes ČTK řekl, že spolek požádal pro billboard o zábor pozemku a městská část zábor povolila. Kolářův úřad v době návštěvy čínského prezidenta vyvěsí tibetskou vlajku, starosta již dříve kritizoval i vyvěšení čínských vlajek podél Evropské ulice.

Peking považuje dalajlamu za separatistu

Tibetský duchovní vůdce dalajlama uprchl v roce 1959 do Indie, když čínští vojáci rozdrtili pokus o povstání v Tibetu. Peking na dalajlamu pohlíží jako na separatistu, byť on sám nyní propaguje ve vztazích s Čínou autonomii, nikoli nezávislost pro Tibet. S Havlem dalajlamu pojilo osobní přátelství, na jeho pozvání několikrát navštívil Prahu.

Spolku pro Havlovu sochu se nelíbí, že na dobu návštěvy čínského prezidenta jsou blokovány větší pražské ulice a náměstí nahlášenými shromážděními podporovatelů Číny. „Jásající davy“ mají podle aktivistů nahradit čínské vlajky lemující Evropskou ulici a billboardy s nápisem Vítejte v České republice v češtině a čínštině, které se objevily po Praze.

Chceme připomenout, že v ČR nežijí jen Zeman a Tvrdík

„Rozhodli jsme se přivítat delegaci i jiným způsobem, připomínkou toho, že v České republice nežijí jen Miloš Zeman a Jaroslav Tvrdík, ale i občané svobodných myslí, stojící na pevných základech české historie a evropských hodnotách,“ uvedl spolek. Čínský prezident přijíždí na pozvání prezidenta Zemana, Tvrdík vede Smíšenou česko-čínskou komoru vzájemné spolupráce, která jako reklamu platí vlajky v Evropské ulici.

Mobilní billboard se společným snímkem Havla a dalajlamy bude podle aktivistů stát v parku Velvarská, na křižovatce Evropské a Šárecké ulice. Fotografii doplní nápis Tady jsou doma tito pánové v češtině a angličtině. „Tímto gestem chceme připomenout, kdo v srdcích svobodných občanů zůstává čestným prezidentem a po jakých velkých osobnostech, až následně, zde bude kráčet reprezentace komunistické Čínské lidové republiky,“ uvedl spolek.

Čínský prezident Si Ťin-pching do Česka přiletí v pondělí dvě hodiny po poledni. Při návštěvě trvající do středy kromě setkání s českými politiky například zasadí v Lánech strom nebo navštíví pražský Strahovský klášter. Kvůli první návštěvě nejvyššího čínského představitele v Česku budou v pohotovosti stovky policistů i vojáků. Podle úřadů bude nejdůležitějším výstupem z příjezdu Si Ťin-pchinga ustavení strategického partnerství mezi Českem a Čínou, které by mělo do budoucna znamenat příliv čínských investic.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…