Aktuálně.cz vysvětluje potlačení ruských protestů. Bezpečnostní složky prý drží v hrsti i Putina

16.08.2019 19:00

Redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup se ve svém textu pro server Aktuálně.cz vyjádřil k neutichajícím protestům v Moskvě. Podle jeho slov obyvatele ruské metropole totiž nepřestávají štvát úřady, které odmítají pustit ke komunálním volbám kohokoli z řad neparlamentní demokracie.

Aktuálně.cz vysvětluje potlačení ruských protestů. Bezpečnostní složky prý drží v hrsti i Putina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Do ulic vyjdou demonstranti opětovně tuto sobotu. Již poněkolikáté, a i přesto, že  je policisté bijí pendreky a mnozí jsou zavíráni. „Skandály zmítané bezpečnostní složky se toho snaží využít ve svůj prospěch,“ konstatuje Soukup. 

„Razance, s níž policie a tajné služby na poklidné protesty reagují, je více než jen '‚rozhodná‘, jak se v Rusku s oblibou říká. Za mřížemi skončilo přes deset lidí, čelí tam obvinění z organizace masových nepokojů. Podle stejného paragrafu byli souzeni demonstranti, kteří se účastnili protestů v zimě 2011/2012. A odnesli si tehdy od tří do pěti let kriminálu. Že by dnes někoho mohli obvinění zprostit, nikdo soudný nepředpokládá,“ dodal. A všímá si i skutečnosti, že zadržení jsou prověřování, zda se nesnažili vyhnout vojenské službě. Pokud ano, dostanou ihned povolávací rozkazy do cely. 

Původní text ZDE.

Následně Soukup hovoří rovněž o tom, že okolnosti nasvědčují tomu, že iniciativa vychází v tomto případě zdola. Silové složky tak chtějí ukázat ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že jsou užitečné a nezbytné. Chtějí tak ze sebe smýt mimo jiné aféru s investigativním novinářem Ivanem Golunovem (v případě moskevské policie), tajná služba FSB chce „odčinit“ skandál s plukovníkem dohledu nad bankovním sektorem Kirillem Čerkalinem.

„Policie a tajné služby jinými slovy říkají: ‚Ano, občas máme své problémy, trochu se u nás krade a za peníze se dá leccos objednat, ale pořád nás potřebujete.‘ Takže z řadového demonstranta se dělá vůdce protestů placený Sorosem, Washingtonem či Deutsche Welle (možností je na vybranou). Ti rozumnější v Kremlu si to jistě uvědomují, na výběr ale příliš nemají,“ uzavřel Soukup s tím, že v případě spojení sociálních protestů s politickými by to bylo pro Putina velmi nepříjemné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…