Albánci slibují Praze urovnání sporu o ČEZ. Jde jim totiž o 200 milionů dolarů

12.06.2014 22:30

Albánie očekává, že brzy urovná spor s českou elektrárenskou společností ČEZ, které loni odebrala licenci, a bude tak moci do energetického sektoru investovat zamýšlených 200 milionů dolarů (více než čtyři miliardy Kč). Podle agentury Reuters to ve čtvrtek řekl ministr energetiky Damian Gjiknuri.

Albánci slibují Praze urovnání sporu o ČEZ. Jde jim totiž o 200 milionů dolarů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

ČEZ vede kvůli licenci s Tiranou mezinárodní arbitráž a podle zdrojů v Evropské unii může Praha případně Tiraně i zablokovat přidělení statusu kandidátské země EU. Světová banka a další dárci jsou podle Reuters ochotni podpořit albánský energetický sektor dotacemi až do výše 200 milionů dolarů za podmínky, že vláda urovná rok a půl trvající spor s českou energetickou společností. ČEZ v arbitráži požaduje od albánského státu náhradu škody za neochránění investice.

Albánci neochránili naše investice

„Nejprve doufáme ve velmi brzké ukončení tohoto otevřeného sporu s českou společností o CEZ Shpërndarje, aby se albánská distribuce elektrické energie dostala do rukou státu...," citoval Reuters Gjiknuriho. „Pokud jde o 200 milionů dolarů, včetně 150 milionů od Světové banky, budou investovány hlavně do distribuce elektřiny. Očekáváme rychlé vyřešení konfliktu s ČEZ, takže budeme moci do tohoto sektoru investovat," dodal.

Nejmenovaný vládní zdroj k tomu podle Reuters řekl, že vláda očekává řešení během několika týdnů a že peníze od dárců budou využity ke zlepšení rozvodné sítě, nikoli k uhrazení případných škod společnosti ČEZ. Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, když za zhruba 102 milionů eur (dnes asi 2,8 miliardy Kč) koupila 76 procent v tamním distributorovi CEZ Shpërndarje. Loni v lednu odebral albánský regulační úřad společnosti licenci s odůvodněním, že firma nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě. Do vedení distributora dosadil státního administrátora, čímž společnost ČEZ ztratila nad firmou kontrolu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…