Ale ale. Zemana teď nesesazovat, řekl Marek Benda

12.10.2021 7:46

Poslanec ODS Marek Benda působí ve Sněmovně takřka nepřetržitě od počátku 90. let minulého století. S jednou malou přestávkou. Mluví se o něm jako o jednom z kandidátů na předsedu Sněmovny. Sám je přesvědčen, že by tento post měla obsadit jedna z budoucích vládních stran. Jasně se vyjádřil i k možnosti zbavit prezidenta Miloše Zemana úřadu.

Ale ale. Zemana teď nesesazovat, řekl Marek Benda
Foto: Repro ČT24
Popisek: Poslanec ODS Marek Benda v Událostech komentářích

Anketa

Je v pořádku spekulovat o sesazení prezidenta Zemana ze zdravotních důvodů?

hlasovalo: 18001 lidí

Sněmovní matador Marek Benda (ODS) se prozatím postavil proti použití článku 66 Ústavy ČR, na jehož základě by teoreticky bylo možné prezidenta Miloše Zemana zbavit úřadu, pokud se ukáže, že ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat svůj úřad.

Benda by o aktivaci článku 66 uvažoval jen v případě, že by prezident nebyl schopen jmenovat novou vládu po demisi kabinetu Andreje Babiše (ANO). V rozhovoru pro Rádio Impuls však jedním dechem dodal, že takovýto vývoj nepředpokládá.  

„Článek 66 předpokládá, že můžou nastat situace, kdy prezident republiky, ať už protože je třeba nemocen nebo protože ho drží únosci na neznámém místě, není schopen svůj úřad nadále vykonávat,“ upozornil.

Benda je také přesvědčen, že by post předsedy Sněmovny měl obsadit některý ze zástupců budoucích vládních stran, tedy ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů nebo STAN.

„V okamžiku kdy máme prezidenta, který zcela zjevně fandí hnutí ANO, dokonce řekl, že pověří Andreje Babiše bez ohledu na cokoliv, tak je jasné, že jsme v situaci, kdy třetí pokus sestavení vlády má předseda Poslanecké sněmovny. Hnutí ANO tedy nemůžeme přepustit tento post,“ uvedl Benda v rozhovoru pro Rádio Impuls s tím, že se teprve bude jednat o tom, kdo konkrétně by měl post třetího nejvyššího ústavního činitele obsadit.

Také v končící Sněmovně byl předsedou Sněmovny zástupce dosud vládního hnutí ANO a mezi lety 2010 až 2013 tento post obsadila tehdy nejsilnější vládní ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…