Ale, ale, kam to Češi vyvážejí? A proč to nejde do Ruska rovnou? Ošklivá čísla pro ekonoma

12.01.2024 17:20 | Monitoring

Hlavní ekonom Institutu mezinárodních financí Robin Brooks upozorňuje, že Rusko dlouhodobě obchází západní sankce obchodem přes třetí země. A podílí se na tom i Česká republika. Vývoz z Česka do Kyrgyzstánu totiž od začátku války na Ukrajině vzrostl o 1200 %. Stejně jsou na tom i jiné státy jako Polsko nebo Německo.

Ale, ale, kam to Češi vyvážejí? A proč to nejde do Ruska rovnou? Ošklivá čísla pro ekonoma
Foto: Repro X
Popisek: Graf obchodu České republiky s Kyrgystánem

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57774 lidí
Západní země uvalily na Rusko po začátku agrese na Ukrajině sankce, v listopadu například Evropská unie přijala již dvanáctý balík sankcí. Jenže se zdá, že ruská ekonomika sankcím odolává. A nejen to. Dokonce roste tolik, že to většinu expertů zaskočilo.

„Klíčová odvětví ruské ekonomiky se přizpůsobují a v některých případech se zcela odrážejí od bezprecedentních mezinárodních sankcí uvalených kvůli válce na Ukrajině. Ruský hospodářský růst a prudká spotřebitelská poptávka, podpořená rozsáhlými vládními výdaji, umožnily tak různorodým podnikům, jako jsou banky, výrobci automobilů a letecké společnosti, najít způsoby, jak se s tím vyrovnat, a v některých případech i prosperovat, a to navzdory americkým a evropským omezením,“ upozornili analytici pro agenturu Bloomberg.

Rusku příliš neubližují ani ropné sankce a uvalení cenového stropu na ruskou ropu. To sice za rok připravilo Moskvu asi o 14 % vývozu, což je 34 miliard eur, ale očekávání byla mnohonásobně vyšší. Rusko si totiž poměrně brzy našlo nové trhy, které západní cenový strop neakceptují.

Hlavní ekonom Institutu mezinárodních financí Robin Brooks na příkladu Kyrgyzstánu ilustruje, jak Rusko obchází sankce na dovoz zakázaného zboží. „Vývoz z České republiky do Kyrgyzstánu vzrostl od ruské invaze na Ukrajinu o 1200 %. Tím se Česko dostalo před Německo (1100 %) a za Polsko (2200 %). Není to složité. Vývoz z EU do Kyrgyzstánu začal vzkvétat v březnu roku 22. Tento materiál jde do Ruska a musí být zastaven,“ apeluje Brooks.

To, že obchod s Kyrgyzstánem těmto a dalším zemím tak razantně stoupl, je podle něj jasná ukázka obcházení sankcí a obchodu s nelegálním zbožím. „Pokud je toto zboží legální a neporušuje západní vývozní kontroly uvalené na Rusko - proč se obtěžovat s jeho odesíláním přes Kyrgyzstán? To naznačuje, že toto zboží není legitimní nebo alespoň některé z nich není. EU by měla tento obchod zastavit,“ opakuje ekonom.

Na stejný problém upozorňoval i bývalý ruský oligarcha Michail Chodorkovskij, který nyní žije ve Švýcarsku a je součástí ruské exilové opozice. Ten tvrdí, že ruské drony používané na Ukrajině mají velké množství amerických, švýcarských a tchajwanských součástek. Rusku se tak podle něj daří obcházet západní sankce, a to zejména prostřednictvím prostředníků z jiných států, jako Čína a Turecko, které Rusku žádané součástky přeprodávají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co na tuto informaci ekonoma Brookse říká James Bond Koudelka z BISu?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 12.01.2024 19:27:38
1200% vzrostl obchod s Kyrgyzstánem v ČR a Koudelka nic? Špatnej oddíl. Tady nahání nějakého "vlivového agenta", který šíří za pár eur jakési ruské narativy pro proruskou entitu, ( jak se vyjádřil), ještě ho nelapil, stejně jako nechytil vrbětické agenty a tady mu unikají kšefty s Ruskem přes Kyrgyzstán. Každému v ČR by nejradši vlezl až pod záchodové prkno, všude vidí ohrožení, za každým sloupem Rusa, týmy sledují český internet a tady nic. Milionové kšefty NIC !!! Že mě to nepřekvapuje!

|  14 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …