Ale vždyť to nebyla naše válka, tak co tam Zeman jezdí slavit, vadí Schwarzenbergovi cesta do Číny

06.08.2015 14:21

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg doufá, že hlavní pohnutkou prezidenta Miloše Zemana k zářijové cestě do Číny, jako jediného vysokého politika z EU, bude udělat velké obchody. Sám o tom má ale pochybnosti. Schwarzenberg to uvedl v rozhovoru pro server Echo24. Upozornil také, že Zeman jede do Číny slavit 70. výročí konce druhé světové války v Tichomoří, přičemž na této válce jsme se my nepodíleli.

Ale vždyť to nebyla naše válka, tak co tam Zeman jezdí slavit, vadí Schwarzenbergovi cesta do Číny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„To nebyla naše válka,“ podotkl šéf TOP 09. Zemanova cesta do Číny je podle něj pozoruhodná i tím, že součástí oslav bude vojenská přehlídka. „A že Čína teď uplatňuje dosti agresivní politiku zaměřenou nejen vůči Japonsku, ale i Vietnamu, Filipínám a dalším zemím,“ podotkl Schwarzenberg.

Podle něj je prezidentova nadcházející cesta do ČLR logickým krokem v rámci jeho celkové politiky, kdy se obrací na Východ, a ne na Západ. Za pozoruhodné považuje, že Zeman vyráží do Číny znovu, když byl v této zemi před poměrně nedávnou dobou. „A navíc v rozporu se všemi evropskými zeměmi. Chtěl bych doufat, že je jeho hlavní pohnutkou alespoň udělat v Číně nějaké velké obchody. Ale mám o tom pochyby,“ uvedl.

Na námitku, že podle premiéra Zeman přispívá ke zlepšování česko-čínských vztahů, což už se promítlo do exportu i investic, Schwarzenberg uvedl, že by stálo za to si takové tvrzení ověřit. Obchod s Čínou totiž v posledních letech strmě stoupal poměrně nezávisle na tom, kdo byl zrovna na ministerstvu zahraničí a ve Strakově akademii.

„Mám také pochyby o tom, jestli je toto směřování zrovna moudré. Největší investice, kterou jsme za poslední dobu zaznamenali, podle mě nebyla z Čínské lidové republiky, ale z Čínské republiky, tedy z Tchaj-wanu,“ poznamenal Schwarzenberg.

Celý text je ZDE

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…