Alkohol z prodejen zmizel, nemocnice hlásí další otrávené

15.09.2012 11:35

Od pátečního večera je v České republice vyhlášena dočasná prohibice. Prodávat se nesmí lihoviny s obsahem dvacet procent a více. Nařízení vydal ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v důsledku narůstajícího počtu obětí otravy metanolem.

Alkohol z prodejen zmizel, nemocnice hlásí další otrávené
Foto: hns
Popisek: Prohibice, ilustrační foto

Na následky požití jedovatého alkoholu zemřely bezmála dvě desítky lidí a dalších několik desítek pravděpodobně postihnou trvalé následky. Poslední případ otravy metylalkoholem pochází z Třince. Tamní nemocnice potvrdila dva případy, o kterých se spekulovalo v pátek v noci. Podle informací České televize další dva muže ve věku 27 a 28 let přijala pro podezření z otravy zlínská nemocnice.

Stav třicetiletého muže, který leží po otravě závadným alkoholem v pražské Všeobecné fakultní nemocnici, se začal výrazně zlepšovat. Má v pořádku základní funkce i zrak. Lékaři pacientovi podali hned v pátek preparát fomepizol, který působí jako protijed. Podle policistů pil rum, ministr zdravotnictví uvedl, že lihovinu koupil v Praze. Píše o tom server Aktuálně.cz.

V sobotu dopoledne zadržela policie v souvislosti s jedovatým alkoholem další dva lidi. Jsou podezřelí ze spáchání trestných činů ohrožování zdraví závadnými potravinami a porušení různých předpisů, které souvisejí s intoxikacemi nebo daňovými delikty. Policie zatím v kraji v souvislosti s metanolovou kauzou trestně stíhá osm lidí.

Alkohol z prodejen zmizel

Velké obchodní řetězce zareagovaly na nařízení rychle. Všechen tvrdý alkohol stáhly z regálů do sobotního rána. "Požadavek ministerstva zdravotnictví jsme naplnili a tvrdý alkohol v prodeji nemáme. Celý proces proběhl bez problémů, prodej jsme nejprve centrálně zablokovali na pokladnách a následně produkty odstranili do zázemí prodejen," uvedla mluvčí společnosti Billa Gabriela Bechynská.

Policisté nyní provádí kontroly. Jihomoravská policie zkontrolovala v noci z pátku na sobotu asi tisíc restaurací a dalších provozoven. První noc po vydání zákazu policisté využili k informování provozovatelů a obsluhy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…