Alkoholik raději zemře hlady, než by přestal chlastat. Koluje text psychiatra, který vstoupil do politické záležitosti

13.04.2016 13:05

Poté, co ministr financí Andrej Babiš (ANO) začátkem roku navrhl snížit DPH na pivo točené v restauracích a přesunout ho do zvýhodněné nižší sazby k lékům, knihám a nenahraditelné dětské výživě, rozhořela se diskuse. Nyní koluje po internetu také text psychiatra Tomáše Rektora.

Alkoholik raději zemře hlady, než by přestal chlastat. Koluje text psychiatra, který vstoupil do politické záležitosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Dobře vím, že alkoholik raději zemře hlady a jeho bližní s ním, než by přestal chlastat. Ale přesunutím piva do kategorie léky-knihy-pleny vysílá stát signál, který si jednoduše nemůže dovolit,“ uvedl k návrhu renomovaný psychiatr Tomáš Rektor na svém webu.

Babišův návrh vnímá jako populistický. „Jednou z mála obran, kterou proti populistům máme, je nazývat věci pravými jmény. Odhalovat je. Člověku obecně, a lidu zvlášť, je sice milé uspokojení krátkodobých přání a potřeb, jenže to neznamená, že ignoruje potřeby svých dětí a vnoučat, a hlavně nemá rád, když z něj někdo dělá blbce,“ podotkl. 

„Uvěřit lze kdečemu. Třeba že v KSČ byl někdo jen proto, že mu to poradila matka. Že s StB nespolupracoval, a pokud ano, tak o tom nevěděl, a pokud by tomu tak bylo, tak by to byla ta hodná StB. Že skoupil nejsilnější deníky jen a jen proto, že je to prima business, protože, na to nezapomínejme, on není politik. On maká. Zkrátka a dobře, že to myslí upřímně,“ dodal vzápětí s tím, že třeba je to i pravda. „Jenže pak přijde krok, který ignorovat nelze,“ podotkl Rektor k návrhu Babiše, kterým chce kompenzovat živnostníkům zavedení elektronické evidence tržeb.

„Rozuměl bych tomu, že moudrý vládce, když už sáhne k bolestivému opatření, jinde lidu uleví. A chápal bych, že zlevnit čepované pivo je rozumný způsob, jak pomoci hospodám, které bude EET hodně bolet, protože pivo se přeci točí všude. Jenže mě napadá, že je to taky známka populismu nejnižší cenové skupiny,“ uvádí. Podle něj je možné si český národ koupit pivem. Obzvlášť v zemi, kde „chlastá minimálně desetina populace“.

„Měl jsem dojem, že daněmi se stát mimo jiné snaží lid vychovávat. Nebudu komentovat, jestli si myslím, že to dělat má, ale když už to dělá, podívejme se jak. Zlevní léky, aby nezatížil nemocné. Zlevní pleny, aby podpořil rodiče s malými dětmi a případně porodnost. Zlevní knihy, aby lidi více četli. A zlevnit pivo?“ táže se. 

„Možná Andrejovi křivdím, třeba i tento krok myslí upřímně, prostě to vše vnímá jen jako ekonom. V tom případě bychom si měli uvědomit, že je naprosto nezpůsobilý stát se premiérem, u nějž by schopnost vnímat širší souvislost měla být samozřejmostí. A že není způsobilý být ministrem financí, protože pak by věděl, že alkohol zřejmě náš stát ročně připraví o víc peněz, než jaký byl loňský schodek rozpočtu,“ uzavřel.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…