Alternativní ekonom Klíma: Tsipras se naprosto podělal strachy

14.07.2015 20:14

„Proč Alexist Tsipras svůj boj prohrál?“ a co k tomu řekl Yanis Varoufakis, teď již bývalý řecký ministr financí, na to se ptá Vít Klíma na svém blogu. Třídní boj a zahlcení daty a požadavky, to jsou podle něj jedny z původců Tsiprasova kývnutí na německé požadavky.

Alternativní ekonom Klíma: Tsipras se naprosto podělal strachy
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

Varoufakis to s Řeckem podle Klímy myslel dobře. Bohužel už nedostal prostor, aby zařídil všechno potřebné. Klíma pak rozebírá několik jevů, které celou situaci provázely.

Jedním z nich byla právnická strategie ze strany EU, protahovat všechna jednání až na konec únosnosti a neustálá snaha zahltit Řecko daty a požadavky na ně. To je podle Klímy „velmi chytrá taktika“, která nakonec přinesla své ovoce.

Státy, jako Itálie a Portugalsko, které na tom byly obdobně jako Řecko a od kterých Varoufakis očekával alespoň psychickou podporu, se na ně sesypaly jako první. „Nic překvapivého ze strany 'falešné levice',“ píše Klíma.

Celý text zde

Varoufakis měl však plán, jak zabránit vykrvácení Řecka skrz jejich vlastní banky, když je Troika odřízne. Byl však přehlasován a „vláda rozhodla dohodnout se s věřiteli za každou cenu.“ Poté Varoufakis odstoupil.

Klíma na Tsiprasovu adresu píše, že ten se vzdal už v prvním kole a „ještě před nastoupením do ringu se naprosto 'podělal strachy'.“

Svou analýzu pak završil rozborem současné Evropské unie, která už dávno nejedná jako celek nýbrž každý stát sám za sebe. „Eurozóna (ale i EU jako celek) se začíná měnit v pouhý utilitární projekt, v němž jednotlivé členské země začínají chladně kalkulovat výnosy a náklady,“ píše Klíma a dodává „že i myšlenka 'Evropské federace' se dostává jen do oblasti snů.“

Vít Klíma je odborník na bytovou politiku a bývalý náměstek primátora hl.m. Prahy. Je také členem občanské iniciativy ProAlt a strany Zelených a pravidelným přispěvovatelem Parlamentních a Britských listů, který se živí jako mezinírodní realitní konzultant.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…