Altner prý může dál usilovat o blokování účtů sociální demokracie odvoláním

20.04.2016 11:23

Bývalý advokát Zdeněk Altner se může vydání předběžného opatření, kterým by podle jeho požadavku měly soudy zablokovat účty ČSSD, domáhat odvoláním. ČTK to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná.

Altner prý může dál usilovat o blokování účtů sociální demokracie odvoláním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Jeho dosavadní dva návrhy z formálních důvodů soud odmítl, první kvůli opožděnému zaplacení jistiny, druhý proto, že stále běží řízení o tom předchozím. Strana má Altnerovi podle pravomocného rozsudku zaplatit téměř 338 milionů korun, trvá ale na tom, že nejprve uspokojí jeho věřitele.

Altner podle Novotné první návrh podal v pátek večer, v pondělí odpoledne uhradil jistinu 10 000 Kč. „Když nevolil formu bezhotovostního převodu, musel by přijít v pondělí na soud a zaplatit to, než to soudkyně rozhodovala. Ale když se k tomu dostala, tak to nebylo zaplaceno a ona rozhodla zcela správně odmítnutím,“ uvedla Novotná.

Odvolací soud by zamítnutí zřejmě potvrdil

„Když je to jednou odmítnuto, tak se k tomu nemůžeme vrátit, on (Altner) se může odvolat a říct, že to zaplatil. Ale s největší pravděpodobností, tak jak se obvykle rozhoduje, by to odvolací soud potvrdil,“ uvedla Novotná. Rozhodnutí o odmítnutí bude pravomocné, pokud se proti němu některá ze stran neodvolá do 15 dnů od doručení.

Místopředsedkyně soudu míní, že pro vydání předběžného opatření je velice úzký prostor. „Má zařídit, aby se zatímně nastavil klid zbraní, než bude ve věci rozhodnuto. Pan doktor Altner má v ruce pravomocný rozsudek. Pokud se obává o výkon rozhodnutí, musí ho co nejdřív zahájit,“ uvedla. Předběžné opatření podle ní slouží zejména k tomu, aby soud zajistil, že výkon rozhodnutí nebude ohrožen, v tomto případě však může exekuce začít a nic ji neohrožuje.

Sociální demokracie Altnerovi zatím peníze poslat nechce

Altner vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit částku 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě. Navíc musí strana uhradit náklady řízení ve výši 816 000 korun.

ČSSD vypršela třídenní lhůta k zaslání peněz ve čtvrtek o půlnoci. Strana ale uvedla, že Altnerovi peníze zatím nepošle a bude uspokojovat jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se dovolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…