Američané chtějí udržet vyděračský potenciál Ukrajiny, soudí analytik Kotrba

07.05.2016 21:15

Analytik Štěpán Kotrba se na sociální síti Facebook zamýšlí nad tlakem Spojených států na přehodnocení výstavby evropského plynovodu Nord Stream 2. Proč se o tento plynovod Američané zajímají? Možná proto, že se jeho zprovozněním notně sníží vyděračský potenciál Ukrajiny.

Američané chtějí udržet vyděračský potenciál Ukrajiny, soudí analytik Kotrba
Foto: archiv
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

Jeden plynovod Nord Stream již funguje a když se ve druhé polovině devadesátých let 20. století začalo uvažovat o jeho výstavbě, Polsko a Ukrajina protestovaly. Tento plynovod totiž vede ruský plyn do západní Evropy po dně moře, obchází tranzitní země a připravuje je tak o poplatky. Teď se chystá výstavba druhého obdobného plynovodu a Ukrajinci z toho velmi pravděpodobně radost nemají.

Proti jeho výstavbě se stavějí i Spojené státy. „V předvečer setkání amerického ministra zahraničí Johna Kerryho s vedoucí evropské diplomacie Federicou Mogheriniovou Kerry řekl, že plynovod "Nord Stream - 2" bude mít negativní dopad na východní Evropu. (V první řadě se oslabí vydírací potenciál tranzitní trasy přes Ukrajinu - pozn. aut.),“ píše Kotrba na sociální síti.

EU by proto podle Washingtonu měla ještě jednou vyhodnotit geopolitické dopady výstavby tohoto plynovodu. Kotrba k tomu však také dodává, že v USA během minulého roku zkrachovala polovina vrtných plošin. Zatímco ještě v roce 1981 fungovalo na 4500 plošin, o 35 let později už je to jen 415 plošin.

Česko spolu s dalšími zeměmi již proti výstavbě tohoto plynovodu protestovalo, ale prezident Miloš Zeman nechápe, proč se tak stalo. Je totiž toho názoru, že nás neohrožuje norský plyn proudící do České republiky, tak proč by nás měl ohrožovat plyn ruský?

Štěpán Kotrba doslova napsal:

Spojené státy navrhují, aby si EU "dala pauzu" ve výstavbě plynovodu "Nord Stream - 2" a posoudila jeho vliv na energetickou a národní bezpečnost EU. Washington nepovažuje plynovod za "komerční" projekt, řekl americký zvláštní vyslanec pro energetickou bezpečnost Amos Hochstein. Pokud je projekt realizován, "Nord Stream - 2" může vést k "destabilizujícím geopolitickým důsledkům"... V předvečer setkání amerického ministra zahraničí Johna Kerryho s vedoucí evropské diplomacie Federicou Mogheriniovou Kerry řekl, že plynovod "Nord Stream - 2" bude mít negativní dopad na východní Evropu. (V první řadě se oslabí vydírací potenciál tranzitní trasy přes Ukrajinu - pozn. aut.).

V USA během minulého roku zkrachovala polovina vrtných plošin. V současné době pracuje ve Spojených státech amerických 415 plošin pro průzkum ropy a zemního plynu. Před rokem to bylo 894 plošin.
Vrcholem těžby ropy ve Spojených státech byl rok 1981, kdy fungovalo 4,5 tisíce plošin.

V polovině března šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker poslal dopis vyjadřující nesouhlas s výstavbou "Nord Stream - 2". Ten podepsali premiéři České republiky, Estonska, Maďarska, Lotyšska, Polska, Slovenska a Rumunska, a prezident Litvy a orgány Chorvatska. Miloš Zeman komentoval prohlášení evropských politiků o hrozbě závislosti EU na ruském plynu slovy "V Norsku také produkují plyn, ale nevidím žádnou hrozbu plynu z Norska. Jak může existovat nějaká hrozba ruského plynu? "

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…