Američané dokončili budování protiraketové základny v Rumunsku

18.12.2015 6:59

Spojené státy a Rumunsko již brzy oznámí dokončení obranného armádního postavení jižně od Bukurešti, kde jsou umístěny prvky americké protiraketové obrany. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na pracovníky Pentagonu. Nevylučují, že dobudování základny bude oznámeno již dnes.

Američané dokončili budování protiraketové základny v Rumunsku
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Do operačního režimu budou převedeny radary, komunikační zařízení i samotné protirakety, které mají být součástí obranného štítu chránícího americké spojence v Evropě před íránskými raketami. Všechny hlavní komponenty systému budou předány velitelům s tím, že jsou připraveny k bojovému nasazení na počátku příštího roku.

Na budování základny se pracovalo rok. Její dokončení uspíšil nedávný úspěšný test obdobného systému na pobřeží Havajských ostrovů. "Systém je nyní připraven k ochraně jižní Evropy před ohrožením z Íránu, pokud se tato země rozhodne porušit platné dohody," řekl novinářům Riki Ellison z nevládní americké Aliance za raketovou obranu.

Spojené státy disponují čtyřmi protiraketovými bateriemi na základně Rota ve Španělsku a čtyřmi na lodích v Perském zálivu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…