Američané nás zahanbili, píše Reflex. Odhalují bustu Havlovi, zatímco náš prezident raději vzhlíží k Moskvě

19.11.2014 22:39

Viliam Buchert poslal v komentáři uveřejněném na serveru Reflex.cz vzkaz všem občanům, kteří i tři roky po jeho smrti vytrvale a možná i stále hlasitěji kritizují Václava Havla. Zatímco se současný český prezident prezentuje na prvním kanálu ruské státní televize, prvnímu českému prezidentovi je za mořem odhalována busta a znějí slova o velikosti jednoho člověka.

Američané nás zahanbili, píše Reflex. Odhalují bustu Havlovi, zatímco náš prezident raději vzhlíží k Moskvě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Portrét Václava Havla na Václavském náměstí v Praze

Autor textu v podstatě sestavil článek z jednotlivých výroků českých i amerických politiků, kteří se i tři roky po smrti prvního českého prezidenta Václava Havla poklonily jeho činům a ideálům.  

„Jedna z nejvýznamnějších osobností minulého století. Byl obdivován americkým lidem za svoji odvahu, my Američané jej nikdy nepřestaneme obdivovat. Jeho busta je výzvou do budoucna,“ pronesl Patrick J. Conroy, kaplan Sněmovny reprezentantů, dolní komory Kongresu Spojených států.

Havel byl respektován celým světem, řekl Sobotka

Ve stejném duchu se vyjádřili i další řečními. Byl mezi nimi i český premiér Bohuslav Sobotka nebo předseda Poslanecké sněmovny ČR Jan Hamáček (oba ČSSD). Na akci byl přítomen např. i předseda TOP 09. Premiér připomněl, že se Havel těšil Respektu celého světa. „Odhalením busty Václava Havla nevzdáváme poctu jenom jemu, ale všem, kteří bojovali za svobodu. Havel byl příkladem občanské statečnosti. Byl respektován celým světem,“ prohlásil český předseda vlády.

Barry Black, kaplan Senátu USA, horní komoře Kongresu připomněl, že se Havel pokoušel hovořit i k lidem a za lidi, kterým se nedostávalo hlasů v nedemokratických společnostech. V závěru slavnostní chvíle zazpíval člen hard rockové skupiny ZZ Billy Gibbons. „Nemusel jsi to změnit, ale změnil jsi to a za to děkujeme,“ zněl jeden z veršů jeho songu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …