Američané odhalili tajné dokumenty. Plánoval se obří jaderný útok i proti civilistům. Expert byl šokován, když viděl...

23.12.2015 13:14

Američtí novináři měli poprvé možnost se seznámit s dosud utajovanými dokumenty z roku 1959. Vyplývá z nich mimo jiné, že Spojené státy byly připraveny použít jaderné zbraně nejen proti vojenským cílům, ale také proti civilistům.

Američané odhalili tajné dokumenty. Plánoval se obří jaderný útok i proti civilistům. Expert byl šokován, když viděl...
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

„Například v Moskvě americká armáda identifikovala 179 cílů pro ‚systematické ničení‘ jadernými zbraněmi v případě války, v Leningradě 145, ve východním Berlíně 91. Mnohé z těchto cílů byly průmyslové areály a vládní budovy. Kromě toho je mezi cíli v každém z měst uvedená jako samostatná položka: populace,“ píše server První zprávy.cz s odvoláním na americký New York Times.

Je pravděpodobné, že Sovětský svaz měl v inkriminované době prakticky totožné plány a v případě jaderné války by sovětské jaderné bomby dopadly i na americké civilisty, ale je faktem, že Američané měli v roce 1959 výraznou vojenskou převahu nad sovětským Ruskem, takže je otázka, zda by se ruské bomby vůbec dostaly nad USA.

William Burr z Univerzity George Washingtona byl podle vlastních slov ohromen, když viděl seznam cílů, počítaje v to i hustě obydlená města. Burr požádal o vydání dokumentů už v roce 2006. Plán se přitom neomezuje jen na Rusko, ale také na města v satelitních státech SSSR a v Číně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…