Američané rozmístí ve východní Evropě 250 tanků, obrněných vozidel a další techniky

23.06.2015 13:38

USA rozmístí v šesti východoevropských státech 250 kusů těžké vojenské techniky. Chtějí tak ujistit svou podporou spojence v NATO čelící řadě hrozeb od tlaku Ruska po útoky teroristických skupin. V Tallinnu to dnes oznámil ministr obrany USA Ashton Carter, který v estonské metropoli jedná s resortními kolegy z pobaltských zemí.

Američané rozmístí ve východní Evropě 250 tanků, obrněných vozidel a další techniky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Zničený tank u silnice z Luhanska do Krasnodonu

Podle šéfa Pentagonu půjde mimo jiné o obrněné transportéry, bojová vozidla Bradley a samohybné houfnice. Zbraně budou sloužit k vyzbrojení jednotek o síle přibližně praporu, jež budou "přinejmenším dočasně" rozmístěny v Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Polsku, Bulharsku a Rumunsku, řekl Carter. Dodal, že tyto země s rozmístěním bojové techniky vyslovily souhlas. Jednotky se mohou v oblasti přemísťovat a účastnit vojenských cvičení.

Armádě USA to usnadní výcvik vojsk

Podle Cartera rozmístění výzbroje umožní Severoatlantické alianci, aby ještě rychleji reagovala na případné vojenské krize v regionu. Zároveň americké armádě usnadní výcvik vojsk. Pentagon bude rovněž při obraně před počítačovými útoky spolupracovat se střediskem kybernetické obrany aliance, které sídlí v Tallinnu.

Americký ministr obrany prohlásil, že budou-li USA požádány, a pokud bude požadavek schválen, budou připraveny poskytnout spojencům zpravodajské informace a pozorovací kapacity, jednotky zvláštního určení, logistické útvary, dopravní letectvo a široké spektrum zbraňové podpory včetně bombardérů, stíhacích letounů a raket odpalovaných z plavidel. Tyto armádní kapacity nebudou vyžadovat účast velkých pozemních sil, upozornil Carter.

USA tak uklidní spojence, které znervóznil ruský zásah na Ukrajině

Americká média o záměru USA rozmístit ve východní Evropě těžkou techniku informovala už před týdnem. Spojené státy prý chtějí tímto krokem uklidnit tamní spojence, které znervóznil ruský zásah na Ukrajině. Polsko a Litva údajně již chystají vhodné lokality pro umístění výzbroje.

V České republice podle nedávného prohlášení ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka pro rozmístění amerických zbraní vojenské důvody nejsou. "Pokud někdo cítí ohrožení, tak to je věc, kterou chápeme. Domnívám se ale, že v případě České republiky pro to vojenské důvody nejsou," řekl Zaorálek v polovině června České televizi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…