Američané se prý přece jen dostanou do Temelína

25.04.2015 9:01

Americká firma Westinghouse má znovu šanci, že po roce 2020 bude podobně jako v 90. letech dodávat palivo pro jadernou elektrárnu Temelín. Její provozovatel, firma ČEZ, totiž plánuje vypsat na dodávky jaderného paliva po uvedeném roce výběrové řízení. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Američané se prý přece jen dostanou do Temelína
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Do Temelína dosud dodává jaderné palivo ruská firma Tvel. Jenže, především s ohledem na ukrajinskou krizi, sílí volání po diverzifikaci dodávek nejen plynu a ropy, ale také jaderného paliva. Česko je na tom ruském zatím závislé stoprocentně, podobně jako Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a Finsko. Jenže to se možná změní.

„ČEZ již několik let deklaruje, že dodavatel paliva pro Temelín po roce 2020 bude vybrán na základě transparentního výběrového řízení,“ potvrdil listu mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Kdy bude tendr vyhlášen, není jasné

Nový tendr musí schválit představenstvo firmy. Kdy se tak stane, není jasné. Mělo by to být ale několik let v předstihu před koncem současného kontraktu, který platí do konce tohoto desetiletí. ČEZ by tak vyvrátil obavy, že využije opce a automaticky prodlouží kontrakt Rusům.

Deník k tomu podotýká, že na celém světě existují jen dva výrobci jaderného paliva pro elektrárny, americký Westinghouse a ruský Tvel. V tendru na dodávky pro Temelín se tak bude rozhodovat jen mezi těmito dvěma firmami.

Naproti tomu v jaderné elektrárně v Dukovanech se se změnou dodavatele paliva nepočítá. Podle listu tam má totiž ČEZ smlouvu s Tvelem do konce životnosti současných bloků. „V případě Dukovan je naší prioritou projekt dlouhodobého provozu. V současné době tendr na palivo neplánujeme,“ řekl listu mluvčí energetického gigantu Kříž.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…