Američané vysílají do Evropy pro odstrašení Ruska tucet legendárních bitevních letounů

12.02.2015 13:15

Dvanáct legendárních bitevních letounů A-10 Thunderbolt II vyšle americké letectvo do Evropy jako součást odstrašujících opatření proti Rusku. Informoval o tom server Idnes.cz s tím, že letouny budou od konce února nasazeny v Německu. Až později budou působit i v některé ze spojeneckých zemí na východní hranici NATO.

Američané vysílají do Evropy pro odstrašení Ruska tucet legendárních bitevních letounů
Foto: ICZ
Popisek: Bezpilotní letoun

„Budou cvičit se spojenci NATO s cílem posílit interoperabilitu a demonstrovat americký závazek k bezpečnosti a stabilitě v Evropě,“ řekl mluvčí velitelství amerických sil v Evropě Greg Hicks.

Letouny nakonec budou působit na předsunutých základnách v některých východních zemích NATO. Zda to bude Pobaltí, Polsko, Rumunsko nebo Bulharsko zatím není jasné.

Mezi letci mají zmíněné letouny mimo jiné i přezdívku „Tankkiller“ (tankobijec). Lze je totiž bez větší nadsázky označit za létající pevnosti s obrovskou palebnou silou. Ničí tanky, obrněnce nebo třeba bunkry. Letoun unese přes sedm tun výzbroje, od raket Maverick až po přesné, laserem naváděné pumy. Jeho obratnost vyniká zejména při nízkých rychlostech a malých výškách i pod 300 metrů.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…