Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?Anketa
Nešlo tehdy přitom jen o pouhé obaly produktů s cereáliemi či s rýží, jejichž loga se v současnosti velmi často mění, jelikož podle mínění samotných výrobců působí rasisticky (zmizet musí například logo černošského farmáře z produktů značky Uncle Ben’s), ale i o samotné pokrmy, pokud je připravovali bílí.
Rasistické je podle aktivistů kupříkladu sushi, které připravil kuchař bílé barvy pleti. Tím, že takový kuchař vaří pokrmy cizí kultury, prý zatajuje kulturní původ receptu. Revizi už proto v minulém roce spustily mnohé kulinářské časopisy či pořady, včetně amerického Bon Appétitu či britského kulinářského pořadu Olive plus od BBC Good Food.
A nyní aktivisté přitvrdili ještě více. Rasistická už není jen samotná příprava pokrmů, nýbrž i samotné jídlo. Do problému by vás tak jednoho dne mohlo přivést i to, že dostanete chuť na camembert či ratatouille; podle americké profesorky z univerzity v Connecticutu jsou totiž rasistická právě francouzská jídla.
Americká profesorka Mathilde Cohenová, která přednáší právo na univerzitě v Connecticutu, na pařížském semináři prohlásila, že je francouzská kuchyně rasistická, jelikož „francouzské stravovací návyky posílily převahu bílých lidí nad etnickými menšinami“.
„Kultura stravování ve Francii byla ústředním prostředkem formování rasové a etnické identity prostřednictvím otroctví, kolonialismu a imigrace,“ řekla mimo jiného francouzská akademička.
Vadí jí též „bělost francouzského jídla“. „Bělost francouzského jídla je o to silnější, že je nepojmenovaná, což umožňuje rasové většině těžit z privilegií jídel, aniž by musela uznávat jejich rasový původ,“ uvedla během pařížského semináře pro francouzskou univerzitu Sciences Po.
Francouzská strava je podle Cohenové příspěvkem k „marginalizaci rasových a etnologických menšin“, a to za pomoci zákona tím, že „uděluje bílé francouzské kultuře potravin status privilegované a zákonně chráněné stravy.“
Samotná univerzita reagovala zdrženlivě a zdůraznila, že Cohenová na škole neučí a vystoupila pouze na semináři.
A slova profesorky nebudí radost ani mimo univerzitní prostředí. Novinář David Abiker ve vysílání rádia Classique v souvislosti s aktuálními zvyky ve Spojených státech a v Británii sarkasticky poradil Francouzům, jak si vychutnat jídlo i přes jeho rasismus, když jim doporučil, aby v kuchyních poklekli a „šlehali se svými metličkami do zad“.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: rak
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.