Americká akademička ohromila Francouze: Vaše jídlo je bílé a rasistické

03.07.2021 21:11

Aktivisté z amerického univerzitního prostředí v poslední době nepřestávají překvapovat s výčtem, co všechno je podle nich rasistické. Po filmech, knihách, hudbě, či dokonce matematice již rasismus dle nich dolehl i na jídelní stoly a zadělat na problém by vám mohla i chuť na camembert. Podle americké profesorky z univerzity v Connecticutu je totiž rasistické už i samotné jídlo a kultura stravování ve Francii. Francouzské pokrmy jsou podle ní příliš „bílé“.

Americká akademička ohromila Francouze: Vaše jídlo je bílé a rasistické
Foto: Screen Youtube
Popisek: Demonstranti z hnutí BLM konfrontují zákazníky kaváren

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15066 lidí
Za rasistické aktivisté ve Spojených státech již během minulého roku označovali nejen mnohé sochy, filmy, hudbu, knihy, ale také oblasti života, u kterých by to mnozí nečekali ani ve snu. Rasistická je dle aktivistů například matematika či ze Spojených států i Velké Británie bylo slyšet o rasismu ze strany příprav pokrmů.

Nešlo tehdy přitom jen o pouhé obaly produktů s cereáliemi či s rýží, jejichž loga se v současnosti velmi často mění, jelikož podle mínění samotných výrobců působí rasisticky (zmizet musí například logo černošského farmáře z produktů značky Uncle Ben’s), ale i o samotné pokrmy, pokud je připravovali bílí.

Rasistické je podle aktivistů kupříkladu sushi, které připravil kuchař bílé barvy pleti. Tím, že takový kuchař vaří pokrmy cizí kultury, prý zatajuje kulturní původ receptu. Revizi už proto v minulém roce spustily mnohé kulinářské časopisy či pořady, včetně amerického Bon Appétitu či britského kulinářského pořadu Olive plus od BBC Good Food.

A nyní aktivisté přitvrdili ještě více. Rasistická už není jen samotná příprava pokrmů, nýbrž i samotné jídlo. Do problému by vás tak jednoho dne mohlo přivést i to, že dostanete chuť na camembert či ratatouille; podle americké profesorky z univerzity v Connecticutu jsou totiž rasistická právě francouzská jídla.

Americká profesorka Mathilde Cohenová, která přednáší právo na univerzitě v Connecticutu, na pařížském semináři prohlásila, že je francouzská kuchyně rasistická, jelikož „francouzské stravovací návyky posílily převahu bílých lidí nad etnickými menšinami“.

„Kultura stravování ve Francii byla ústředním prostředkem formování rasové a etnické identity prostřednictvím otroctví, kolonialismu a imigrace,“ řekla mimo jiného francouzská akademička.

Vadí jí též „bělost francouzského jídla“. „Bělost francouzského jídla je o to silnější, že je nepojmenovaná, což umožňuje rasové většině těžit z privilegií jídel, aniž by musela uznávat jejich rasový původ,“ uvedla během pařížského semináře pro francouzskou univerzitu Sciences Po.

Francouzská strava je podle Cohenové příspěvkem k „marginalizaci rasových a etnologických menšin“, a to za pomoci zákona tím, že „uděluje bílé francouzské kultuře potravin status privilegované a zákonně chráněné stravy.“

Samotná univerzita reagovala zdrženlivě a zdůraznila, že Cohenová na škole neučí a vystoupila pouze na semináři.

A slova profesorky nebudí radost ani mimo univerzitní prostředí. Novinář David Abiker ve vysílání rádia Classique v souvislosti s aktuálními zvyky ve Spojených státech a v Británii sarkasticky poradil Francouzům, jak si vychutnat jídlo i přes jeho rasismus, když jim doporučil, aby v kuchyních poklekli a „šlehali se svými metličkami do zad“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …