Americké stíhačky jsou vstupenkou do nejvyšší technologické ligy

18.01.2024 9:02 | Monitoring

Český letecký průmysl dostal od vlády Petra Fialy další zelenou. Ministerstvo obrany totiž v těchto dnech podepsalo smlouvu o spolupráci s Asociací leteckého a kosmického průmyslu, která sdružuje více než padesát hlavních výrobců a poskytovatelů služeb v leteckém a kosmickém průmyslu, kteří zaměstnávají více než 10 tisíc zaměstnanců. Ministryně Jana Černochová si od toho slibuje především to, že Českou republiku jako jednu z mála zemí, která na svém území dokáže kompletně vyvinout a vyrobit letadlo, zařadí a trvale udrží mezi světovou leteckou elitu.

Americké stíhačky jsou vstupenkou do nejvyšší technologické ligy
Foto: Ministerstvo obrany
Popisek: Podpis smlouvy o spolupráci s Asociací leteckého a kosmického průmyslu

„Česká republika je v leteckém a kosmickém průmyslu na světové špičce, může se pochlubit jak vlastní výrobou letadel a kompletním dodavatelským řetězcem, včetně opravárenských a výcvikových kapacit, tak rozvinutou vývojovou a výzkumnou infrastrukturou. ČR je jednou z pouhých devíti zemí na světě, které mají schopnosti na vlastním území vyvinout a vyrobit letadlo, s čímž se také pojí schopnost zajištění výcviků vojenských pilotů na letounech a simulátorech vlastní výroby. V kosmické oblasti má ČR vlastní satelity a nově také přicházíme s ambiciózními kosmickými misemi ve spolupráci s agenturou ESA,“ uvedl v tiskové zprávě David Polák, tiskový mluvčí Ministerstva obrany s tím, že prosazování dodávek finální produkce s vysokou přidanou hodnotou proto patří mezi zájmové oblasti spolupráce ministerstva a právě Asociace leteckého a kosmického průmyslu. 
 

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26571 lidí
Podle resortu obrany je podpora státu a domácí reference zásadní pro prosazování leteckých a kosmických technologií ve světě. „Na straně zákazníků českých společností totiž většinou stojí zahraniční vlády, armády, státní podniky či nadnárodní korporace, pro které je zaštítění státem nezbytností k navázání spolupráce s českými podniky. Zvyšování hodnotového postavení českých společností v globálních dodavatelských řetězcích je další z priorit spolupráce mezi ministerstvem a asociací,“ dodal mluvčí. 
 
Jak uvedlo Ministerstvo obrany ve své tiskové zprávě, vstupenkou do nejvyšší technologické ligy se pro české letecké a potenciálně i kosmické společnosti se stala průmyslová spolupráce dojednaná Ministerstvem obrany při nákupu nadzvukových letounů F-35 od americké vlády a společnosti Lockheed Martin, do které je ve 14 projektech zapojeno 13 českých podniků a univerzit. „Transparentní dialog Ministerstva obrany s celým odvětvím nastavený ve spolupráci s Asociací leteckého a kosmického průmyslu, coby nejsilnějším oborovým sdružením, otevřel českým podnikům dveře pro jednání o další spolupráci nad rámec již sjednaných projektů s americkými zbrojařskými špičkami. Programy průmyslové spolupráce jsou u strategických projektů prioritou Ministerstva obrany a v rámci vyzbrojovacích programů vzdušných sil resort očekává v důsledku uzavřené dohody další prohloubení spolupráce s asociací coby oborovým koordinátorem. Jedná se například o ohlášené vyjednávání o pořízení středního transportního letounu pro Armádu ČR, kdy průmyslová spolupráce bude opět důležitým aspektem,“ dodal mluvčí David Polák. 
 
„Nesmírně mě těší podpora českého leteckého a kosmického průmyslu, který má světu co nabídnout,“ připojil se Viktor Sotona, viceprezident Asociace leteckého a kosmického průmyslu a prezident Aero Vodochody. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …