Americký konzervativec si nebere servítky: Spojené státy podporují teroristickou organizaci Al-Káida

24.04.2015 17:25

Konzervativní komentátor Patrick J. Buchanan kritizuje účast Spojených států v jemenském konfliktu a zejména kroky jejich spojence ze Saúdské Arábie. Bojem proti povstaleckým kmenům Houtiů prý Washington a Rijád uvolňují ruce Al-Káidě a dalším teroristickým skupinám.

Americký konzervativec si nebere servítky: Spojené státy podporují teroristickou organizaci Al-Káida
Foto: Archiv
Popisek: Irák

Saúdové již měsíc podnikají letecké údery na letiště a sklady se zbraněmi. Způsobili přitom humanitární katastrofu, při které doposud zemřelo na 1 000 lidí, dalších 3 500 bylo zraněno a desítky tisíc přišly o střechu nad hlavou. Nejchudší arabský národ je blízko kolapsu. Obyvatelé Jemenu čelí podvýživě a hladomoru. Spojené státy se bohužel staly spolupachatelem saúdského bombardování Jemenu. Proč? Proč by se měla stát občanská válka v Jemenu naší válkou? Co nám tamější povstalecké kmeny Houtiů udělaly?

Houtiové povstali proti autokratickému režimu a rovněž bojují proti Al-Káidě. Máme s nimi navíc společného ještě dalšího nepřítele, islámské fanatiky z AQAP. Nechápu tedy, proč jsme nyní v tomto konfliktu faktickými spojenci Al-Káidy? Zatímco Saúdská Arábie bombarduje povstalecké kmeny v Jemenu, umožnila Al-Káidě a AQAP dostat se ze sevření a osvobodit 270 svých vězněných členů, z nichž někteří jsou prokazatelně teroristé. Saúdové označují houtijské kmeny za spojence íránských šíitů, kteří prý chtějí získat nadvládu nad Blízkým východem, kde doposud dominují sunnité.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Pákistán jim ovšem na lep nesedl a své vojáky do Jemenu neposlal. To samé platí o Egyptu. Neexistuje totiž jediný důkaz, že by Írán skutečně houtijské kmeny nějakým způsobem podporoval. Teherán je naopak vyzýval, aby neobsazovali Aden, a nabádal k uzavření příměří. Saúdská propaganda líčí Írán jako hlavního podporovatele šíitů, kteří prý chtějí ovládnout sunnitské státy. Je to ale skutečný obrázek situace? Nebo je to tak, že se Amerika opět nechala zatáhnout do války, ve které nemáme žádné své zájmy a náš údajný nepřítel nás nijak neohrožuje? Kdo jsou vlastně na chaosem zachváceném Blízkém východě naši skuteční nepřátelé?

V první řadě to je Al-Káida a Islámský stát. Žádná jiná teroristická skupina nezavraždila tolik Američanů jako právě Al-Káida. Žádné jiné teroristické uskupení nepřipravilo tolik amerických občanů i dalších křesťanů o hlavu jako ISIS. A kdo z našich údajných přátel nás před nimi nejvíce brání? Saúdové? Státy v Perském zálivu? Náš spojenec v NATO Turecko? V žádném případě. Každý z nich má naopak svůj podíl na tom, že jsou v Sýrii přítomny teroristické skupiny al-Nusra a ISIS. Nikdo z nich neposlal své vojáky, aby bojovali proti Islámskému státu v Iráku. Jediní, kdo s nimi aktivně bojují, jsou Houtiové, jejichž dvě mešity byly Islámským státem v březnu vyhozeny do vzduchu, přičemž zemřelo 135 lidí a dalších 350 bylo zraněno.

A v Iráku jsou to šíitské milice, údajně naši nepřátelé, které společně s Kurdy bojují na straně Bagdádu proti Islámskému státu. Byli to bojovníci Hizballáhu a Íránu, kdo přišli do Damašku na pomoc prezidentu Asadovi v jeho boji proti ISIS a Al-Káidě. Když přijde na válčení, tak naši údajní sunnitští přátelé sklapnou podpatky či přímo kolaborují s nepřítelem. Vlastenecké nadšení v Saúdské Arábii po úspěších v Jemenu stoupá a Saúdové se už třesou na další války. Ozývají se hlasy, že by měli Saúdové společně s Egypťany, Jordánci a Turky vniknout do Sýrie a svrhnout Asadův režim.

K tomu saúdskému nadšení mám tři poznámky. Zaprvé, Houtiové sice utrpěli značné ztráty, ale zdaleka nejsou poraženi. Spíše se zdá, že hodili kámen do sršního hnízda. Zadruhé, jak by reagoval Hizballáh, kdyby Saúdové a jejich spojenci napadli jemu spřízněný syrský režim? A konečně zatřetí, pokud bude nucen Asad odstoupit, kdo jiný se v zemi chopí moci, když ne teroristé z al-Nusra a ISIS? I přes hrůzy války vedené v Sýrii není pro nás Asadův režim přece jenom přijatelnější než ISIS a jemu podobní? V posledních dnech se prý Američané snaží Saúdy přesvědčit, aby nechali Jemen na pokoji. To je moudré rozhodnutí. Králové neradi vedou příliš dlouhé války, obzvlášť když je sami začali.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …