Americký novinář: To, co udělali s Rathem, se mi nelíbí

02.06.2012 9:42

Podle známého amerického novináře Besta je sice dobře, že má justice za poslední měsíce plné ruce práce s Rathy či Kocourky, ale zároveň přiznává, že zde mohou být takoví, kteří celou tuhle skupinu ze strachu odstranit chtěli. Podle novináře Besta totiž vládnou Česku jiní.

Americký novinář: To, co udělali s Rathem, se mi nelíbí
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Obvinění poslanci Víta Bárta a Jaroslav Škárka či vyšetřovaní Davida Ratha a Martina Kocourka – to všechno je důkazem obratu k lepšímu, myslí si známý americký komentátor české politiky Erik Best. Zároveň se ale obává, že tu jsou lidé, kteří tuhle skupinu hodlají odstranit, protože mají strach.  

Navíc souhlasí s tím, že pokud se chce v Česku něco vyšetřit, musí se na to vyčlenit speciální tým nezkorumpovaných lidí, kteří nejsou s nikým kamarádi. „Hlavní snahou bude takový tým odstranit, než z toho udělat obecně platný princip,“ říká v rozhovoru pro server Deník.cz.

U obviněného exhejtmana Davida Ratha vidí Best problém v tom, že i když v kraji vládl dlouho, málokdo proti způsobu jeho hospodaření protestoval. „Nejsem fanoušek Davida Ratha, i když v osobním kontaktu zdaleka není tak strašný, jak vypadá, ale tohle rituální obětování se mi moc nepozdává,“ říká. Podle Besta je možný trest dvanácti let ve vězení přehnaný. Stačil by podle něj pouze rok s tím, že příště už by žádná benevolence nebyla.

ČSSD, nebo ODS? Je to jedno

ČSSD jako celek ale zatím svou roli na první pohled zvládá. „Když ale sledujete, co její představitelé říkali na adresu reforem před půl rokem a co nyní, tak volič musí mít dojem, že jde o jednu stranu ČSSDODS,“ míní Best. „Trochu mi to připomíná časy opoziční smlouvy,“ dodává.

I přesto ale Česku podle Besta nevládnou vládní strany, ale jakýchsi pět nejvlivnějších rodin - Je to Dospivova Penta, Tkáčova J&T, Kellnerova PPF, Komárkova KPMG a Bakalova NWR. Sledujeme totiž soustředění moci a majetku. Jde o nejvýraznější trend posledních let. „Tihle opravdu velcí hráči už pochopili, že největší poklad je tady doma. Oni mají úspěchy v zahraničí, vydělali tam peníze, ale není jasné, jestli si ten majetek třeba z Ruska budou moci přivézt. Když ho získají tady, nikdo jim ho nevezme,“ sděluje pro Deník.cz.

Chod státu je tedy v rodinných rukou. Podle Besta zákony píší jejích právníci a pak s nimi jdou přímo za ministry. Vliv těch nejmocnějších je údajně tak velký, že státní aparát tomu není schopen vzdorovat a média o tom skoro nemluví.

Best si myslí, že se premiér Nečas (ODS) snaží nebýt součásti tohoto soukolí, je dost opatrný. „To znamená, že situaci chápe a že jeho životnost v roli premiéra závisí na tom, jak se vůči nim chová,“ říká.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jno

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…