Americký profesor zveřejnil recept na záchranu Ukrajiny: Rozdělený dům, který může stát

25.04.2014 7:18

Politický analytik Tomáš Haas přeložil a na svém facebookovém profilu sdílel článek amerického profesora politologie a odborníka na mezinárodní vztahy Keitha A. Dardena. Ten v textu vyjadřuje dle Haase netypický, ale velmi fundovaný názor na kořeny ukrajinské krize a možnosti řešení. Článek původně vyšel v polovině dubna v časopise Foreign Affairs, vydávaném vlivnou americkou organizací Council on Foreign Relations.

Americký profesor zveřejnil recept na záchranu Ukrajiny: Rozdělený dům, který může stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Anketa

Jaké řešení doporučujete v případě východní Ukrajiny?

hlasovalo: 31913 lidí

Profesor Darden ve svém článku upozorňuje na to, že zatímco mnozí interpretují vývoj na Ukrajině jako novou studenou válku nebo boj velmocí Rusko a Západ, nepozornost k vnitřním démonům, které Ukrajinou zmítají, ale odráží nebezpečnou misinterpretaci současných událostí. Souboj mezi Ruskem a Západem byl jeho katalyzátorem, nebyl prý ale jeho příčinou.

„Pokud Kyjev nebude situaci těchto regionů řešit a neinstaluje více legitimní a decentralizovanou vládu, Ukrajinu nevyhraje ani Východ, ani Západ. Bude roztržena ve dví. Vzhledem k tomu, že jde o vnitřní problém Ukrajiny (a tím zůstává bez ohledu na ruskou anexi Krymu, přítomnost ruských vojáků na rusko-ukrajinské hranici a obsazení množství městských úřadů na území východní Ukrajiny proruskými skupinami), řešení musí rovněž být ukrajinské," píše Darden podle Haasova překladu.

Celý text ZDE.

Problémy na Ukrajině pramení z historického rozdělení na Doněck a Lvov

Ukrajina nebude moci překonat staletí staré rozdíly, ale musí konečně přetvořit své instituce tak, aby byla schopna se jim přizpůsobit. Odborník na mezinárodní vztahy pak v textu dlouze popisuje historické okolnosti, které vedly ke vzniku nacionalismu a příklonu k Evropě v západní části Ukrajiny,  která může být označena za bývalá habsburská území. Díky tomu se Ukrajina rozdělila na tento region a oblast nazývanou „Nové Rusko" ležící v jihovýchodní části země, jehož obyvatelé považují ruštinu za svůj mateřský jazyk a cítí silně prorusky.

Vše k tématu Ukrajina ZDE

Z tohoto pohledu se dá ukrajinský boj popsat jako zápas mezi Východem a Západem. Východem je Doněck, odkud pochází bývalý prezident Viktor Janukovyč, a Západem je Lvov. „Není proto překvapením, že pokud se dnes ptáte na sovětskou minulost, nebo na podporu evropské nebo ruské orientace, dočkáte se ostře se lišících a konzistentních odpovědí rozdělených na strany podle linie regionálních hranic," konstatuje Darden.

Když byl Janukovyč a jeho vláda v únoru 2014 svržen, viděl to Západ jako semiústavní revoluci, zatímco Rusové jako pravicový puč. Oba názory jsou podle autora částečně pravdivé, ale oba pomíjí hlavní relevantní fakt. „Tím nejdůležitějším faktem pro Ukrajinu a její politiku je to, že došlo k extrémnímu přesunu síly z jedné regionální báze do druhé," tvrdí profesor.

Řešení skrze ústavní reformy

Krym podle něj nebyl ztracen jednoduše proto, že na Krymu byly přítomné ruské speciální jednotky, ale spíše proto, že většina ukrajinských ozbrojených sil přeběhla na začátku března na ruskou stranu. „Extrémní regionální nevyváženost otevřela prostor pro ruskou intervenci a pokud má Ukrajina přežít jako jeden stát, musí být bez odkladu řešena. Její přežití je důležité," uvádí dále odborník.

Jestli bude Západ pokračovat v kurzu, který sleduje nyní, situace se prý ještě zhorší. Řešení vidí Darden skrze nějakou formu ústavní změny, Kyjev musí přenést některé velmi základní pravomoci na provincie. „Pokud bude Ukrajina chtít držet její současný politický systém s velmi centralizovanou mocí, ve kterém jeden vítěz bere vše a tím vítězem bude jedna regionální frakce sedící v Kyjevě s podporou zahraničí, ať už jím je Rusko nebo Západ, Ukrajina zůstane nestabilní. S trochou ústavních reforem by ale rozdělený dům mohl zůstat stát," uzavírá profesor Darden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…